Ekonomi Bakanı: İhracat 148,5 Milyar Dolar Ile Yeni Rekor Kıracak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa pazarı ve mevsimsel etki nedeniyle 3. çeyrek ihracat artış beklentisinin...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa pazarı ve mevsimsel etki nedeniyle 3. çeyrek ihracat artış beklentisinin bir önceki döneme göre az da olsa azaldığını ancak, 2012 yılı orta vadeli program hedefi olan 148,5 milyar dolar ihracat rakamının aşılacağını ve yeni bir ihracat rekoru kırılacağını belirtti.

Bakan Çağlayan, ‘Dış Ticaret Beklenti Anketi’nin 3. Çeyrek’ sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. İhracatta iyimser beklentilerin devam ettiğini ancak artış oranlarında düşüş eğilimi görüldüğünü kaydeden Çağlayan, "Endeks değerinin 100’ün üzerinde olması iyimser beklentileri yansıtmaktadır. ‘İhracat Beklenti Endeksi 2012 yılının 3. çeyreğinde 2. çeyreğe göre 3,4 puan azalarak 111,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bakanlık olarak önümüzdeki dönemde ihracatı artırmak üzere yoğun çalışmalarımız devam edeceği gibi Türkiyemizin 2023 vizyonuna yönelik uzun soluklu stratejilerimizi kararlılıkla uygulayacağız. İyimser beklentilerdeki azalışa rağmen 2012 yılı ihracat hedeflerimize ulaşacağız." dedi.

Reklam
Reklam

Ankette ortaya çıkan son üç aydaki ihracat sipariş düzeylerinin güçlenerek artmasının, firmaların çoğunlukla 2012 yılı Nisan-Mayıs-Haziran döneminde ihracat sipariş düzeylerinin aynı kaldığını ve 3. çeyrek itibariyle kayıtlı ihracat sipariş düzeylerinin mevsim normalinde olduğunu belirtmelerinin 2012 yılı ihracat hedeflerine ulaşılacağın işaret ettiğini belirten Çağlayan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Borç krizi ile mücadele etmeye çalışan Avrupa ülkelerindeki çözüm arama çabalarının yarattığı endişe, bu ülke ekonomilerinde görülen olumsuz gelişmeler firmalarımızın beklentilerine yansımıştır. Mevsimsel etkiden dolayı 3. çeyrekte tüm ülkelere ihracatın artacağı beklentisinin düşüş göstermesi ‘Avrupa’nın kronikleşen krize bir an önce çözüm bulması gerektiğine işaret etmektedir. 2012 yılının ilk 5 ayında ihracatının yüzde 49’unu Avrupa ülkelerine yapan Türkiye’nin gelişmelerden etkilenmesi kaçınılmazdır. Kronik ekonomik soruna çözüm bulunması sadece Avrupa’ya değil tüm dünya ekonomisine yeni bir dinamizm katacaktır."

Reklam
Reklam

"ARA MALI ÜRETİMİNİN TEŞVİK EDİLMESİ CARİ AÇIĞA DARBE VURACAK"

İthalat beklentisinde; yatırım malları ithal eden firmalardan yüzde 49’unun ve tüketim malları ithal eden firmaların yüzde 43’ü gelecek üç aylık dönemde ithalatın artacağını öngörürken, ara malları ithal eden firmaların yüzde 46’sı gelecek üç aylık dönemde ithalatın aynı kalacağını yüzde 34’ü ise artacağını beklediğine işaret eden Çağlayan, şunları aktardı:

"Bilindiği gibi, GİTES ve Yeni Teşvik sistemimiz ülkemizin ara malı ithalatının azaltılmasını amaçlamaktadır. Mevcut veriler, orta ve uzun vadede sonuçlarını alacağımız bu politikaların ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Yüzde 50'den fazlası ithalat ile karşılanan ara malı üretiminin yeni teşvik sistemimizde stratejik yatırımlar çerçevesinde desteklenmesi ile bu alanlara yapılacak yatırımlar önümüzdeki dönemde hem ithalatımızı azaltacak, hem de cari açığa darbe vuracaktır. Yılın ilk yarıları ile ikinci yarısı karşılaştırıldığında küresel krizin derinleştiği 2008 yılı istisna olmak üzere ikinci yarı ihracatı ortalama yüzde10 olmak üzere her zaman ilk yarı ihracatından yüksek olmuştur. Yılın ilk yarısında gerçekleştirilen 73 milyar dolarlık ihracat rakamı ve yüzde 11,3’lük ihracat artışının yılın ikinci yarısında da devam etmesi durumunda Orta Vadeli Program hedefi yakalanacağı gibi yeni bir rekor ihracat rakamına ulaşılacağına inanıyorum.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: