Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suudi Arabistan Ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne Ziyaret Gerçekleştirecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 28 Şubat-4 Mart 2013 tarihlerinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 28 Şubat-4 Mart 2013 tarihlerinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) resmi ziyaret gerçekleştirecek. Sözkonusu ziyaretle bu ülkelere yönelik bir ticaret ve müteahhitlik heyeti düzenlenecek. Ayrıca, program dahilinde Bakan Çağlayan bu ülkelerdeki büyük yatırımcılarla bir araya gelecek.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Suudi Arabistan ve BAE'ye yapacağı ziyaret sırasında Çağlayan’a çok sayıda işadamı ve sektörel kuruluş temsilcisi eşlik edecek. Ziyaret çerçevesinde 2 Mart 2013 Cumartesi günü Türkiye-Suudi Arabistan Cidde İş Forumu gerçekleştirilecek. Ayrıca Bakan Çağlayan, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Dr. Ahmad Mohamed Ali Al Madani’yi kabul edecek. Bu kabulün ardından, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle İslam Kalkınma Bankası Grubu arasında Türkiye ve İKB Üye Ülkeleri Arasındaki Ticaret ve Yatırımların Teşviki İçin İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası” imzalanacak.

Reklam
Reklam

Program kapsamında aynı gün Cidde’nin önde gelen yatırımcı ve işadamları ile bir toplantı gerçekleştirecek. Bakan Çağlayan, Cidde’deki LC Waikiki mağazasının açılışını müteakip Riyad’a hareket edecek.

3 Mart 2013 Pazar günü, Türkiye-Suudi Arabistan Riyad İş Forumu yapılacak. Müteahhitlik firmaları ise işveren idareler ve müteahhitlik firmaları ile bir araya gelecek. Bakan Çağlayan’ın Riyad’da bulunduğu sürede Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı (KEK Eşbaşkanı) Jabara bin Eid al-Seraisry, Konut Bakanı Shwesh Bin Saud Al-Dhowaihy Bin Fawzan Alrabiah ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Dr. Tawfig Bin Fawzan Alrabiah ile görüşmesi öngörülüyor. Bakan Çağlayan ayrıca Riyad Ticaret Odası Başkanı Abdulrahman Al-Zamil ve beraberinde Riyad’ın önde gelen yatırımcı ve işadamları ile bir araya gelecek. Ekonomi Bakanlığı'ndan ziyarete ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bakan Çağlayan, Suudi Arabistan’ın farklı bölgelerindeki 57 alışveriş merkezinde BEBETO Eğlence Adası konseptli satış noktalarının açılışını yapan Kervan Gıda’nın gala yemeğine iştirak edecek ve bilahare Abu Dhabi’ye hareket edecektir. 4 Mart Pazartesi günü Türkiye-BAE İş Forumunu onurlandıracak olan Bakan Çağlayan, BAE Dış Ticaret Bakanı Sayın Sheikha Lubna bint Khalid bin Sultan Al Qasimi ve Abu Dhabi Ekonomik Kalkınma Kurumu Başkanı Nasser Ahmed Al Sowaidi ile görüşecek, Abu Dhabi ve Dubai’nin önde gelen yatırımcı ve işadamları ile biraya gelecektir. Bakan Çağlayan, BAE Başbakanı, Dubai Emiri ve Savunma Bakanı Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum ile de görüşecek."

Reklam
Reklam

Lojistik açıdan önemli, petrol dışı sanayilerini geliştirme açısından ön saflarda yer alan ülkelerden Suudi Arabistan ve BAE'nin, Türkiye'nin Körfez bölgesinde en önemli ticari partnerleri olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "2012 yılı itibariyle, BAE ile 11,7 milyar ABD Dolarına, S. Arabistan ile 8,1 milyar ABD Dolarına varan dış ticaret hacimlerine ulaşmış bulunmaktayız. İki ülke ile toplamda 19,8 milyar ABD Dolarlık bir ticaret hacmimiz mevcuttur. Körfez ülkeleri ile toplam 22,4 milyar ABD Dolarlık ticaretimizin yüzde 88’ine karşılık gelen bu rakamın kısa vadede 25 milyar doları aşması hedeflenmektedir. 2012 yılı sonu itibariyle BAE’ye ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 120,6 oranında artışla 8,1 milyar ABD Doları seviyesini aşmıştır. BAE, 2012 yılında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 5. ülke konumuna yerleşmiştir. Aynı yıl itibariyle BAE’den ithalatımız ise 2011 yılına göre yüzde 118 artarak 3,6 milyar ABD Doları seviyesine ulaşmıştır. 2012 yılında Suudi Arabistan’a ihracatımız ise 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 33 oranında artarak 3,7 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir. S. Arabistan ihracat yaptığımız ülkeler arasında 12. sırada yer almaktadır. 2012 yılında bu ülkeden ithalatımız ise bir önceki yıla göre % 28 oranında artarak 4,4 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. Suudi Arabistan ve BAE yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörümüz açısından da önemli bir pazardır. Müteahhitlik firmalarımızca gerçekleştirilen proje sayısına göre Suudi Arabistan Körfez ülkelerinde arasında 1. sırada BAE ise Katar’dan sonra 3. sırada yer almaktadır. Müteahhitlik firmalarımız bugüne kadar Suudi Arabistan’da 186 BAE’de ise 99 proje üstlenmişlerdir. Bu ülkelerde bugüne kadar üstlenilen projelerin toplam tutarı sırasıyla 12,1 ve 8,4 milyar ABD Dolarıdır. 2012 yılı itibariyle, BAE körfez ülkeleri içinde 319,1 milyar dolar ile en büyük emlak ve inşaat sektörü proje değerine sahip olan ülke olmuştur. 2013 yılı Ocak ayında Abu Dhabi Hükümetince açıklanan yatırım planı çerçevesinde 2013-2017 yılları arasında yaklaşık 90 milyar ABD Doları tutarında yatırım gerçekleştirilecektir. Bu yatırım planı çerçevesinde, Abu Dhabi Emirliğinde toplam 12.500 konut ve villanın inşası, 15.675 öğrenci kapasiteli 15 okul inşası, Al Mafraq ve Cleveland Klinik hastanelerin inşaatının tamamlanması hedeflenmektedir. Suudi Arabistan’da ise önümüzdeki 20 yılda altyapı projeleri ağırlıkta olmak üzere hayata geçirilecek projeler için yaklaşık 613 milyar ABD Doları tutarında harcama yapılması öngörülmektedir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: