Ekonomi Bakanlığı’ndan sanayicilere bilgilendirme semineri

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticari Bilgi ve İletişim Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Meral Gündüz,...

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticari Bilgi ve İletişim Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Meral Gündüz, 2023 hedefleri doğrultusunda hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Gündüz, “Hükümet tarafından belirlenen hedeflere ulaşmak için tek vücut olarak çalışmalıyız.” dedi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından, 2012 yılının ilk bilgilendirme semineri Bursalı sanayicilere yönelik gerçekleştirildi. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB)'nde düzenlenen seminerde konuşan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticari Bilgi ve İletişim Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Meral Gündüz, 2012 yılının ilk bilgilendirme seminerinin, ülke ekonomisinin lokomotiflerinden olan Bursa gibi önemli bir şehirde düzenlenmesinin önemli olduğunu söyledi. UİB konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde, 2023 hedefleri doğrultusunda hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Gündüz, “Hükümet tarafından belirlenen hedeflere ulaşmak için tek vücut olarak çalışmalıyız.” dedi.

Reklam
Reklam

Gündüz, 2011 yılına ait ticari bilgi ve iletişim hizmetlerine gelen bildirimler hakkında bilgi verdi. Gündüz, 2011 Ocak-Aralık ayları arasında aylık ortalama 2 bin 717 adet gelen bildirim olduğunu, bunun yıllık 28 bin 238 bildirime denk geldiğini söyledi. Gündüz, şöyle devam etti: “Bizler gerekli görüldüğü durumlarda görüşlerinizi de almak için sizlerle irtibata geçerek, görüş alışverişinde bulunabiliyoruz. 2011 yılında bizden giden bildirimlerin sayısı 26 bin 475 iken bu rakam aylık bin 676’ya denk geliyor.”

Ekonomi Bakanlığı Ticari Bilgi ve İletişim Hizmetleri Dairesi tarafından sunulan bir diğer hizmet olan kütüphane hizmeti hakkında da bilgi veren Gündüz, bakanlığın sanayicilere 6 bin 796 temel başvuru kitabı, 220 yerli ve yabancı süreli yayın ve gazete, 118 rapor, 110 rehber, 168 CD gibi ek kaynaklardan faydalanmaları için imkan sunduğunu söyledi. Daire Başkanı Gündüz, 2012 yılı içerisinde Bursa’da düzenlenen bu seminer haricinde 8 seminer daha düzenleyeceklerini kaydetti.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİ GÖRÜNÜMÜ

Reklam
Reklam

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Ömer Kerman ise Türkiye’nin ekonomideki genel görüntüsünü katılımcılarla paylaştı. 2023 vizyonu öncesinde orta vadeli program kapsamında 2014 yılındaki beklentiler hakkında bilgi veren Kerman, “2014 yılında işsizlik oranında yüzde 10’un altında bir beklenti öngörülürken, gayri safi yurt içi hasılada ise Kalkınma Bakanlığı tarafından 952 milyar dolar hedef belirlenmiştir.” diye konuştu.

Orta Vadeli Planın amacını anlatan Kerman, başlıca hedeflerin istikrarlı büyüme, cari işlemler açığının azaltılması, makroekonomide istikrar olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye’nin ihracat yaptığı ilk beş ülkenin Almanya, İtalya, İngiltere, Irak, Fransa olduğunu belirten Ömer Kerman, ithalatta ise yine Almanya’nın lider olduğunu, Rusya’nın ikinci, Çin’in üçüncü, ABD’nin dördüncü, İtalya’nın ise beşinci olduğunu ifade etti.

Bursalı sanayiciler için düzenlenen bilgilendirme seminerinin konukları arasında yer alan Aktaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş, kuruluş sürecinden holding hâline gelene kadar geçen süreci katılımcılarla paylaştı. Aktaş Holding’in bünyesinde 12 şirket bulunduğunu belirten Şahap Aktaş, 2010 yılı itibariyle 2 milyon adedi geçen üretim kapasitesine, 110 milyon Euro ciroya, dünya genelindeki fabrikalarında 600 çalışana sahip olduklarını ifade etti. Hava süspansiyon körüğü sektöründe dünyada ve Türkiye’deki pazardaki hakimiyet durumlarına ilişkin bilgi veren Aktaş, şöyle konuştu: “Amerika’nın birinci olduğu dünyadaki en büyük 3. hava süspansiyon körüğü üreticisiyiz. Dünyanın bağımsız yedek parça piyasasında en geniş ürün gamına sahip şirketiyiz. Yüzde 75 pazar payıyla Türkiye’nin en büyük hava süspansiyon körük üreticisiyiz. Dünya üretim adetleri ve satış rakamları karşılaştırıldığında önümüzdeki 10 yıl içinde hedefimiz dünya lideri olmak.”

Reklam
Reklam

Seminerlerin öğleden sonraki kısmında ise Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracata yönelik teşvikler, teşviklerin kapsamları, teşviklerden faydalanabilme şartları, fuar destekleri gibi konular uzmanlar tarafından firma temsilcilerine aktarıldı.

"2012’DE BİREYSEL KATILIMLI 3 BİN 66 FUAR DESTEK KAPSAMINA ALINDI"

Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Eda Erdem de yurt dışı fuar destekleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Erdem, 2012 yılına ilişkin fuar desteklerinden bahsederken, bireysel katılım sağlanacak 3 bin 66 fuarın destek kapsamına alındığını aktardı. Bireysel katılımlı fuarlarda katılımcıların 15 bin dolara kadar desteklendiğini hatırlatan Eda Erdem, bu tutarın yanı sıra boş ve standart donanımlı stand kirasının yüzde 50’lik kısmının, yine nakliye harcamalarının yüzde 50’lik kısmının ve 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş masraflarının yüzde 50’sinin bakanlık tarafından desteklendiğini söyledi.

Seminerde katılımcılar, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Destekleri, Mevzuatlar ve Markalaşma ile Ar-Ge destekleri konusunda bilgilendirildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz