"Ekonomi için asıl risk hükümetin kendisi"

Türkiye'de hükümet ile laikler arasındaki tartışmaların sürmesinin ekonomi için tehlike oluşturduğu öne sürüldü. The Economist dergisi, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla yakın siyasi tehlikenin ortadan kalktığını belirterek "Ancak AKP'nin laiklik yanlısı düşmanlarının, sonsuza kadar sessiz kalacağı kesin değil" yorumunu yaptı. "Ekonomi için daha büyük bir risk, hükümetin kendisi olabilir. Sayın Erdoğan, laikleri kışkırtmada ısrar edebilir" diyen dergi, rektor atamalarına ilişkin tartışmaları ise "uğursuz bir işaret" olarak niteledi.

Reklam
Reklam

The Economist dergisi son sayısında Türkiye'de son siyasi ve ekonomik gelişmeleri "Fırtına Sonrası" başlıklı bir haber analizinde değerlendirdi. Dergi, "Siyasi çatışmanın önlenmesi, ekonomik güvene katkıda bulundu. Ancak reform olmadan kısa sürebilir" diye yazdı.

Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatmamasının iş çevrelerini memnun ettiğini, borçlanma faizlerinin düştüğünü, borsanın yükseldiğini, Türkiye'nin kredi notunun artırıldığını belirten dergi, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in krizinin Mart'tan bu yana Hazine'ye 16 milyar dolar mal olduğunu söylediğini anımsattı.

-"ESKİ STİL LAİK" BAŞBUĞ "YENİ FİKİRLERİ OLUMLU KARŞILIYOR"-

Dergi, "Türkiye için yakın siyasi tehditin ortadan kalkmış olsa da AKP'nin laiklik yanlısı düşmanları sonsuza sessiz kalacağı kesin değil" dedikten sonra tüm gözlerin Genelkurmay Başkanlığına atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'da olduğunu kaydetti. Ancak "Eski stil laik" olarak nitelendirdiği Başbuğ için "yeni fikirleri olumlu karşıladığı söylendiği"ni, "Kürt ayaklanmasının sadece güç ile çözümlenemeyeceğini anladığı"nı yazdı.

Reklam
Reklam

-YAŞ KARARLARI "ÜMİT VERİCİ İŞARET"-

YAŞ toplantısında 16 yıldır ilk defa irtica faaliyetlerinden dolayı hiçbir subayın ordudan ihraç edilmemesi, "ümit veren" bir işaret olarak nitelendirildiği analizde şu yorum yapıldı:

"Ekonomi için daha büyük bir risk hükümetin kendisi olabilir. Sayın Erdoğan, temize çıkmış olduğunu hissederek üniversitelerde İslami başörtüsü yasağını kaldırmaya yönelik başarısız girişiminde yaptığı gibi laikleri kışkırtma konusunda ısrar edebilir."

The Economist, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün rektör atamalarına ilişkin tartışmaları "uğursuz bir işaret" olarak nitelendirdi.

AKP'nin yerel seçimlerde "Laik yanlıları ve Kürtler'in yönettiği tek büyük kentler" olarak nitelendirdiği İzmir ve Diyarbakır'ı "ele geçireceği" açıklamalarının yardımcı olmadığını kaydeden dergi, yerel seçimler öncesi hükümetin "ekonomik popülizme doğru kaymasından" kuşku duyduklarını belirterek bir süre önce yoksullara ve Güneydoğu'ya yönelik 12 milyar dolarlık yatırım paketine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Analizde iş çevrelerinde en büyük kaygısının ise, hükümetin "düşmanlarını yatıştırmak için reformları terk etmesi" olduğu da vurgulandı.

-IMF TÜRKİYE İÇİN YATIRMICILARA GÜCEN VERECEK-

İngiliz dergisi, küresel kredi sorunu ve artan petrol fiyatlarının yükselen piyasaları vurduğunu, büyük cari açığın Türkiye'yi çoğundan daha kırılgan hale getirdiğini belirttiği haberinde Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılmış söyleşinin bazı bölümlerini de aktardı.

"Zor bir yıl oldu ancak kayıp bir yıl değil" diyen Şimşek, her şeye rağmen sosyal güvenlik yasası gibi yapısal reformlar yapıldığına dikkat çekti.

Economist şunları yazdı:

"Yabancı yatırımcılar için başka iyi haberler de var. Aylarca süren tereddütlerden sonra Türkiye, Mayıs ayında sona eren IMF ile 10 milyar dolarlık kredi anlaşmasını yeniden düzenlemeye hazır. Sayın Şimşek "Potansiyel bir ihtiyati stand-by anlaşması konusunda müzakereler yapıyoruz' diyerek teyid etti. Tercümesi: IMF, yatırımcılara güven vererek Türk ekonomisini tetkik etmeyi sürdürecek ve Türkiye'nin kullanabilmesi için daha fazla parayı bir kenara koyacak."

Reklam
Reklam