İZMİR (İHA) - İzmir Çeşme'de bu yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası İşletme Yönetim ve Ekonomi Konferansı'na katılan yabancı ekonomistler, Türkiye'nin 2004 yılına ait yüzde 9.9'luk büyüme oranının inandırıcı olmadığını iddia ettiler.
Yaşar Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası İşletme Yönetim ve Ekonomi Konferansı'na katılan yabancı ekonomistler, geçen yıl için açıklanan yüzde 9.9 büyüme oranının sosyal verilerle örtüşmediğini savunarak, Türkiye'nin hızlı büyümeye değil istikrarlı gelişmeye gereksinimi olduğunu söylediler.
IMF'in İngiliz Danışmanı olan York Üniversitesi'nden Prof. Michael R. Wickens, 2004 yılı için açıklanan yüzde 9.9 büyüme oranının şaşırtıcı bir rakam olduğunu belirterek, "Bu sayıya çok inanmıyorum. Böyle bir büyüme hızının olabilmesi için çok büyük yatırımlar gerekir. Hele hele Başbakanınız'ın dediği gibi bu artışın verimliliğe bağlı olması bilimsel olarak mümkün değildir" dedi. Türkiye'nin yenilenen stand-by anlaşmasından korkmaması gerektiğini de vurgulayan Wickens, şöyle devam etti:
"IMF'in Türkiye için en iyisini yaptığından emin olabilirsiniz. Türkiye'de yaşanacak bir kriz IMF'in itibarını da olumsuz etkiler. Türkiye'nin görünen bir başarısı var. Enflasyon düştü, paranız değerlendi. Kötü olan sadece geçmişten kalan borçlarınız. Türkiye tahmin edilenden daha kısa sürede kendi ayakları üzerinde durabilecektir. Borçlanmadan korkmamanız lazım. Ancak en kısa sürede bir mali disiplin sağlamalısınız. Dengeli bir ekonomik yapıya ihtiyacınız var. Sürekli kurallar değişiyor. Ancak Avrupa Birliği sürecinin bunu bir düzene koyacağını düşünüyorum."
Linz Johannes Kepler Üniversitesi'nden Avusturyalı ekonomi profesörü Friedrich Schneider ise, büyüme oranının yüzde 9.9 değil yüzde 6 civarında olabileceğini belirterek, "Eğer böyle yüksek bir büyüme oranı gerçekleşmiş olsaydı batı ile doğu bölgeleriniz arasında bu kadar fark olmazdı. Altyapıda hiçbir iyileşme yokken, eğitime yatırım yapılmamışken böyle bir büyüme gerçekleşemez. Yapılan değerlendirmenin gerçekçi olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.
Konferansa Tokyo Üniversitesi'nden katılan Japon ekonomist Prof. Takashi Hikino da, yüzde 10'a yakın büyümenin gelir dağılımını daha da tehlikeli duruma getireceğine dikkat çekerek, "Hiçbir yatırım yapmadan bu sonucu almak gelir dağılımı uçurumunu artırarak sosyal huzursuzluk yaratmaktan başka bir işe yaramaz. Hızlı büyümek için özel bir çaba göstermek yerine gelişim için eğitime önem vermeli, demokrasinizi daha iyi duruma getirmelisiniz. Çok hassas ürünlerle rekabet yerine markalaşmaya gitmeli, özellikle sahip olduğunuz turizm potansiyelini daha iyi değerlendirmelisiniz. Rusya, Avrupa ve Asya gibi üç büyük pazarın ortasında, çok stratejik bir yerdesiniz. Avrupa'yı sevebilirsiniz ama diğerlerini de göz ardı etmemelisiniz" şeklinde konuştu.