Antalya iş dünyası, ilin, Anadolu’nun yanı sıra İstanbul ile bağlantıyı sağlayacak kara ve demiryolu olmaması halinde, ekonomik olarak daha fazla büyümenin mümkün görünmediğini düşünüyor.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 131. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Türkiye’nin en eski ve üye sayısı bakımından en büyüğü olan ATSO’nun kuruluş yıl dönümü için oda binasında bir kutlama düzenlendi. Kutlamaya, odaya hizmet vermiş eski başkanlar ve üyeler de davet edildi. Hala faal olan en eski üyelere, 7 dönem ve üzeri görev yapan meclis üyelerine plaket verildi.
ATSO’daki kutlama programı, zihinsel engelli çocuklardan oluşan Yaşam Akademi Derneği Korosu’nun gösterisi ile başladı. Çeşitli müzik aletlerini kullanıp, şarkı ve türkü seslendiren çocuklar iş adamlarından büyük beğeni topladı. Gösterinin ardından kürsüye çıkan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yapılan akademik bir çalışma ile odalarının kuruluş tarihinin 1886’dan 1882’ye çekildiğini söyledi. ATSO’nun, Türkiye’nin en eski, en kurumsal ve en modern odalarından biri olduğunu ifade eden Budak, “Türkiye’nin en çok üyeye sahip olan odası olarak bir numaradayız.” dedi.
İstiklal Savaşı yıllarında milli mücadeleye destek veren ATSO’nun, bugün Antalya’nın ve ülkenin gelişimine katkı sağladığını ifade eden Budak, “Antalya inanç, spor, eğlence ve turizme birlikte sahip olmalıdır. Evrensel standartlara sahip bir kent olma özeliğini sürdürebilmelidir.” dedi. Bunun için daha çok çalışmaya ve yatırıma ihtiyaç olduğunu dile getiren Budak, Antalya’nın 20 milyar dolar olan milli gelirini, 2023 vizyonu çerçevesinde iki katına yükseltmesi gerektiğini söyledi. Bunun için de Antalya’nın, başta hızlı tren olmak üzere Anadolu ve İstanbul’a erişimi sağlayacak kara ve demiryoluna ihtiyaç duyduğunu belirten Budak, 2023 vizyonunda yer alan hızlı trenin Expo 2016 Antalya’ya yetiştirilmesinin zorunluluk olduğunu savundu.
Hızlı tren için Isparta ve Burdur’u da içine alacak ‘1 milyon imza’ toplayıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmasını isteyen Budak, “Hızlı tren projesiyle Antalya’nın zenginliğini Anadolu’nun içlerine götüreceksiniz. Anadolu insanı da Antalya'ya gelecek. Antalya’nın unutulmaması gerekir. Antalya için 2023 planlaması çok geç bir planlamadır. Biz diyoruz ki bu proje 7 yıl öne çekilsin ve 2016’da hızlı tren Antalya’yı Anadolu’yla buluştursun.” diye konuştu.
Antalya’nın 2023 vizyonu çerçevesinde ATSO öncülüğünde tüm kurumların katılımıyla arama ve karar konferansları düzenlenerek, vizyon hedefler belirlendiğine değinen Budak; orada da ilk talep edilenler arasında hızlı tren, raylı sistem, otoban bağlantıları, havalimanının aktarma merkezi olması, serbest bölgede ihtisas gümrüğü kurulması, limanda yük taşımacılığının ve kruvaziyer turizmin geliştirilmesinin sıralandığını aktardı.
"HIZLI TREN VE OTOYOL ORTA VADEDE ÇÖZÜLMELİ"
ATSO Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı da konuşmasında, ulaşım konusu üzerinde durdu. Antalya’nın, son 30 yılda 20 kat büyüdüğünü, bu gelişmenin ardındaki dinamiklerin iyi tahlil edilmesi gerektiğini belirten Akıncı, şunları söyledi: “Antalya’nın en geri kaldığı konu ulaşım imkanlarının azlığı. Antalya’nın 25’inci sırada olduğu erişilebilirlikte daha üst sıralara çıkamamasının nedeni ulaşım. Hızlı tren ve otoyol konusunu yüksek sesle söylememiz lazım. Antalya’yı Anadolu, başkent ve paranın, sermayenin merkezi İstanbul’a hızlı tren ve otoyolla bağlamamız lazım. Bunu en azından 5-10 yıllık orta vadede başaramazsak beklediğimiz neticeyi almakta zorlanacağımız açıktır. Kendi potansiyelimizle iyi bir noktaya geldik, bundan sonra bu ulaşım sorununu çözmek zorundayız.”
"ULAŞIM YOKSA, ÜRETSENİZ DE SATAMAZSINIZ"
Davetliler arasında yer alan ATSO eski başkanlarından Osman Berberoğlu da kendinden önceki konuşmacılar gibi ulaşım konusu üzerinde durdu. “Ulaşım olmazsa üretseniz de satamazsınız.” diyen Berberoğlu, Antalya’nın en büyük eksikliğinin demiryolu ve kara yolu olduğunu savundu. Aynı sorunun, şehir içinde de yaşandığını dile getiren Berberoğlu, eksiklerin bir an önce giderilmesi ve şehri Anadolu’ya ulaştıracak ulaşım altyapısının hazırlanması gerektiğini kaydetti.
ESKİ ÜYELER PLAKET ALDI
Kutlama programı sonunda, ATSO’ya üye en eski faal gerçek ve tüzel kişilere, 7 dönem ve üzeri meclis üyesi olarak görev yapan 8 meclis üyesine plaket verildi. Üyeler anılarını iş adamlarıyla paylaştı. Plaket alan en eski kayıtlı faal gerçek üyeler şunlar: Mehmet Çetintaş, Hüseyin Şafak, Mehmet Ata.
Plaket alan, en eski kayıtlı faal tüzel üyeler: Yeğenler Elektrik, Çallıoğlu İnşaat
Plaket alan, 7 dönem ve üzeri meclis üyesi olarak görev yapanlar: Bahattin Peker, Enver Ak, Memduh Öz, Mehmet Tatoğlu, Metin Çakallıklı, Metin Kasapoğlu, Ünsal Berberoğlu, Vucudi Özen.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz