"Ekonomik ilişkilerimizin ortaklık seviyesine çıkarılması gerek"

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani: - "Ekonomik ilişkilerimizin ortaklık seviyesi gibi daha da üst seviyeye çıkarılması gerektiğine inanıyorum" - "Ekonomi Bakanı (Giovanni) Tria'nın hafta başında yaptığı ziyaret de birlikte çalışmanın yeni yollarını keşfetmeye yönelikti" - "İtalya ve Türkiye'nin, enerji alanında birbirleriyle örtüşen çıkarları bulunuyor" - "(Libya'da) İtalya ve Türkiye olarak BM'nin ara buluculuğunu destekliyoruz"

BARIŞ SEÇKİN - İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, İtalya ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacminin oldukça yüksek olduğunu belirterek ekonomik ilişkilerde ortaklık seviyesi gibi üst seviyeye çıkılması gerektiğini söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanlığının düzenlediği 13. Büyükelçiler Konferansı'na katılan Büyükelçi Gaiani, Türkiye-İtalya ilişkileri ile uluslararası ve bölgesel gelişmelere dair başkent Roma'da AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Büyükelçi Gaiani, iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik ve siyasi alanda "mükemmel seviyede" seyrettiğine vurgu yaparak "Karşılık ticaret hacmimiz oldukça yüksek. Yaklaşık 20 milyar dolar civarında. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın da güçlü şekilde hatırlattığı gibi bunu geliştirmek için daha fazlasını yapmamız lazım." dedi.

Reklam
Reklam

"Ekonomik ilişkilerimizin ortaklık seviyesi gibi daha da üst seviyeye çıkarılması gerektiğine inanıyorum." diyen Gaiani, bunu sadece karşılıklı ticaret ve çıkarlar bağlamında değil, aynı zamanda iki ülkenin birlikte çalışıp üreterek üçüncü ülkelere açılması şeklinde düşündüğünü dile getirdi.

Gaiani, bu hususta İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria'nın Türkiye'ye hafta başında yaptığı ziyarete dikkati çekerek "Ekonomi Bakanı Tria'nın hafta başında yaptığı ziyaret de birlikte çalışmanın yeni yollarını keşfetmeye yönelikti." diye konuştu.

Büyükelçi Gaiani, ilişkilerin siyasi boyutta da iyi olduğunu sadece son dönemde her iki ülkenin iç politikadaki yoğunluğu ve seçim takvimi sebebiyle karşılıklı ziyaretlerin daha az sıklıkta olduğunu ifade etti.

"İtalya'da yeni bir hükümet var ancak bu daha az çıkar anlamına gelmiyor." diyen Büyükelçi Gaiani, İtalya'nın her zaman diyalogdan yana tavır sergilediğini, bunun Türkiye için de geçerli olduğunu düşündüğünü, zaman zaman zorluklar yaşansa da diyaloğun vazgeçilmezliğine inanmayı sürdürdüklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Gaiani, bu durumun enerji alanında da kendini gösterdiğini, bazı problemlerin yanı sıra büyük fırsatların masada durduğunun altını çizerek "İtalya ve Türkiye'nin, enerji alanında birbiriyle örtüşen çıkarları bulunuyor. Burada sadece Türkiye'nin doğal gaz 'hub'ı rolünü düşünmek de yeterli olacaktır. Biz bunu destekliyoruz ki buradan büyük kazanımlarımız olabilir." dedi.

- "Türkiye'nin Avrupa yolunda yürüme teyidini olumlu buluyoruz"

Gaiani, Türkiye'nin Avrupa ile ilgili duruşuna ilişkin de "Biz Türkiye'nin bu hususta Avrupa yolunda yürümesini ve hem Avrupa tarafından yapılması istenen hem de Türkiye'nin kendisi için yapmak istediği reformlar yolunda ilerlemesini tekrar teyit etmesini son derece olumlu buluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "(Libya'da) İtalya ve Türkiye olarak BM'nin ara buluculuğunu destekliyoruz"

Massimo Gaiani, Libya'da artan iç karışıklık karşısında ülkesinin yaklaşımına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"İtalya ve Türkiye olarak BM'nin ara buluculuğunu destekliyoruz. Bu konuda iki ülke de yalnız siyasi çözüm olduğuna inanıyor. Sadece siyasi çözümün, uluslararası sisteme tam olarak entegre olmuş, vatandaşları için belli bir refah seviyesi sağlayan ve sahip olduğu kaynaklardan iyi şekilde faydalanabilen bir Libya'nın anahtarı olabileceğine inanıyoruz. Bu yolda İtalya ve Türkiye yan yanadır."

Reklam
Reklam

Büyükelçi Gaiani, İtalya'nın Libya'da tüm önemli aktörlerle diyalogdan yana olduğuna da sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: