Ekonomik İşbirliği 5. Tarım Bakanları Toplantısı

Azerbaycan Tarım Bakanı İsmet Abbasov, Ekonomik İşbirliği 5. Tarım Bakanları Toplantısı’nın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi...

Azerbaycan Tarım Bakanı İsmet Abbasov, Ekonomik İşbirliği 5. Tarım Bakanları Toplantısı’nın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin gıda üretiminin artırılmasında önemli rol oynayacağını söyledi.

Ekonomik İşbirliği 5. Tarım Bakanları Toplantısı, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi’ndeki Rixos Premium Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye'nin yanı sıra İran Tarım ve Seferberlik Bakanı Sadegh Khalilian, Afganistan Tarım Bakanı Mohammad Asif Rahimi, KKTC Tarım Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Tacikistan Tarım Bakanı Qosim Qosimov, Azerbaycan Tarım Bakanı İsmet Abbasov, Kırgızistan Tarım Bakan Yardımcısı Dzhumaliev Akylbek ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na üye 8 ülkenin Tarım Bakanlığı üst düzey yöneticileri katıldı. 5’incisi gerçekleştirilen Tarım Bakanları Toplantısı’nı değerlendiren Azerbaycan Tarım Bakanı İsmet Abbasov, birkaç yıl önceye kadar Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na 3 devletin üye olduğunu, ama daha sonra Azerbaycan da dahil olmak üzere 7 devletin bu teşkilata üye olduğunu belirtti. Toplantı sonunda 14 maddelik bir karar alındığını söyleyen Bakan Abbasov, “Artık Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 10 üyesi var. Bugün burada birçok konulara değinildi. Toplantı sonunda 14 madde onaylandı. Antalya Beyannamesi kabul edildi. Bu toplantıda tartışılan konular ilerleyen yıllarda çözülecek. Üye olan 10 devletin birçoğunun önemli konusu ekonomi ve tarım konusudur. Bu devletlerin tarımında ilişkilerin daha da genişletilmesi, gıda üretiminin artırılması, hem milli hem de bölgesel seviyede gıda tehlikesizliğinin giderilmesi için önemli rol oynayacak” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye ve Azerbaycan arasında tarım konusundaki işbirliğine de değinen Bakan Abbasov, “Tarım Bakanlıkları arasındaki ilişkiler çok sıcak. Biz tarım bakanları olarak Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkileri diğer bakanlıklar için de örnek olacak şekilde geliştirmeyi düşünüyoruz. Azerbaycan ekonomisi dünyanın en çok gelişmiş ekonomilerinden bir tanesi. Bu ekonominin gelişmesinde de tarımın önemli bir rolü var. Bugün bizim gelirlerimizi iki defa artırmak imkanlarımız var” şeklinde konuştu.

Tohumculuğun geliştirilmesi ile ilgili olarak da Abbasov, “Tohumculuğun geliştirilmesi için Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na üye devletlerden Türkiye ile FAO arasında bir proje hayata geçirilmesi düşünülüyor. Azerbaycan’da da tohumculuğun geliştirilmesi için çok güzel işler yapılıyor. Devlet tarafından tohumculara destek veriliyor. Devlet veya özel sektörde üretilmiş R1, R2 tohumlarının değerinin yüzde 40’ını devlet finanse ediyor” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: