Ekonomik kriz dünya turizmini de vurdu

MADRİD (İHA) - BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), küresel ölçekte yaşanan mali krizin, uluslararası turizmi de olumsuz etkilediğini açıkladı.

Merkezi Madrid'de bulunan UNWTO, turist sayısının geçtiğimiz yıl yüzde 2 artarak 924 milyona yükseldiğini bildirdi. Ancak sözkonusu artışın, 2008'in ilk altı ayında yaşanan yükselmeye dayalı olduğu, mali krizin kendini gösterdiği, petrol ve konaklama ücretlerinin artarak döviz kurlarında dalgalanmaların yaşandığı yılın ikinci yarısında ise yüzde 1'lik bir gerileme kaydedildiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada, küresel çapta turizm endüstrisinde gerileme trendinin 2009 yılında da devam edeceği, 2003'ten bu yana ilk kez yüzde 2'lik bir gerilemenin beklendiği ifade edildi.

2008'in ikinci yarısında özellikle Avrupa ve Asya'da turist sayısında ciddi düşüş kaydedildiği belirtilen açıklamada, bu bölgelerdeki gerilemenin yüzde 3'lere vardığı bildirildi.

Bölgesel ölçekte yüzde 11'lik artışla en iyi performansı Ortadoğu gösterirken, bu bölgeyi yüzde 5'le Afrika, yüzde 4'le Güney ve Kuzey Amerika bölgeleri takip etti.
Geçtiğimiz yıl turist sayısındaki artış bakımından en iyi performans gösteren ülkeler ise, Honduras, Nikaragua, Panama, Uruguay, Güney Kore, Makao, Endonezya, Hindistan, Mısır, Lübnan, Ürdün, Fas ve Türkiye olarak gösterildi.

UNWTO verilerine göre Fransa ve İspanya ise, dünyanın en çok turist çeken ülkesi olarak liste başında yer alıyor.