Ekonomik kriz İngilizleri de vurdu

LONDRA (İHA) - Küresel ekonomik kriz, İngilizlerin Noel harcamalarına da yansıdı. GE Money ile GfK araştırma şirketleri tarafından oluşturulan verilere göre bu yıl İngilizlerin 3'te 2'si Noel harcamalarında kısıtlamaya gidecek ve bir ailenin ortalama harcaması 300 pound'tan daha az olacak.

İngiltere'de Noel öncesi başlayan alışveriş çılgınlığı bu yıl yaşanan küresel ekonomik krizden nasibini almış gibi görünüyor. GE Money ve GfK araştırma şirketleri tarafından hazırlanan rapora göre İngilizlerin 3'te 2'si Noel harcamalarında ciddi tasarrufa gidecek. Bir ailenin Noel alışverişi için ayıracağı ortalama bütçe ise 300 pound'u geçmeyecek. Daha önceki yıllarda alışverişlerini sanal ortamda online olarak gerçekleştiren birçok İngiliz, internetten verilen siparişlerinde pazarlık payı bulunmaması
nedeniyle bu yıl alışveriş mağazalarının yolunu tutacak. GfK verilerine göre İngiliz yetişkinlerin yüzde 57'si, indirimli fiyatlar üzerinden pazarlık yapmaya meyilli, yüzde 47'lik bir dilim ise satıcılara günlük hayatta kullanıma uygun daha makul fiyatta bir ürünlerinin bulunup bulunmadığını sormaya hazırlanıyor. Doçent Dr. Hazel Faulker, "Noel harcamalarım için geçen yılkinden daha fazla bir harcama yapmayı düşünmüyorum. Alacağım şeyler aynı ancak her şeyin fiyatı ateş pahası. Pazarlık İngilizler için alışıldık bir şey değil ancak sanırım bu kez işe yarayacak. Geçtiğimiz yıl böyle bir durum yoktu. Ancak göreceksiniz ki bu yıl yapılacak en yüksek harcama, geçtiğimiz yıl yapılan en düşük harcama düzeyinde olacak" diye konuştu. Faulker'in kızı Katherine ise, "Bir öğrenci olarak hükümetin bizi desteklememesi nedeniyle her zaman fakir olduk. Başka şans yok. İşlerini kaybeden insanlar için bu yıl oldukça zorlu geçecek. Sanırım ben onlara nazaran daha şanslı durumdayım" dedi.
Hediyelik eşya satan Russel Callow ise, "İnsanlar televizyonlarda, radyolarda ve gazetelerde her gün ekonomik kriz hakkında yeni bir şeyler duydukları için korkuyor. Tüm konuşmalarda bu geçiyor ve buna inanıyor. Çok fazla para harcamıyorum çünkü hiç kimse ekstradan para harcamayacak. Bir saat satıcısı olarak bu durumdan oldukça etkileneceğim. Çünkü saat insanların çok da gereksinim duydukları bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İngiltere'nin en büyük Noel alışverişi fuarını düzenleyen bir derginin yöneticisi olan Guy Foreman, "Ekonomik kriz bulvarlarda alışveriş yapan insanları etkileyecek. Biz biraz daha şanslıyız çünkü insanlar bulvarlarda bulamayacakları ürünleri almak için buraya geliyor. Dolayısıyla krizden çok da olumsuz yönde etkilendiğimizi söyleyemeyeceğim" dedi.

Öte yandan 2007 yılında Noel için yapılan harcamalar arasında yer alan gıda, içecek ve dekorasyon malzemeleri için yaklaşık 840 pound harcama yapılıyordu. Ancak bu kez bu rakam 550 pound dolaylarına düştü. Geçtiğimiz yıl eş ve dost için alınan hediye tutarı ortama 159.60 pound civarında seyrederken, bu yıl 100 pound sınırında kalacak. Sevgililer için yapılan ortalama harcama da 112.35 pound'tan 70 pound seviyelerine düşecek.Ve Noel'in vazgeçilmezi çam ağacının süslenmesi için geçtiğimiz yıl 28 pound harcayan vatandaşlar bu yıl 11 poundluk alışveriş gerçekleştirecek. Bu arada şenlik havasında geçen Noel partileri de bu yıl sönük olacak. İngilizlerin yüzde 39'u Noel partisi için yeni kıyafetler almayı planlamıyor, 3'te 1'lik bir kesim ise yakın dostları için her yıl verdiği partiyi bu yıl harcamalar kaleminden çoktan çıkarmış. Noel sofralarının vazgeçilmezleri, bu yıl marketlerden değil, mutfaktan gelecek. Hazır gıda için daha fazla para ödemek istemeyen İngilizler, masalarını kendi hazırladıkları yiyeceklerle doldurmayı planlıyor.

Reklam
Reklam