İZMİR (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ekonomide yapısal sorunların tümüyle çözümlenmemiş olduğunu söyledi. 4. Türkiye İktisat Kongresi'nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Atatürk'ün düzenlediği ilk iktisat kongresinden başlayarak bugüne kadar düzenlenen iktisat kongrelerinin önemini ve Türkiye'nin değişik dönemlerdeki ekonomik yapısını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı ile kazanılan askeri zaferlerin ekonomide elde edilecek başarılarla bütünleştirilmesi amacıyla ilk iktisat kongresini düzenlediğini hatırlatarak, "Henüz Cumhuriyet ilan edilmeden ve Türk devletinin sınırları Lozan'da tanınmadan önce atılan bu adım, genç Cumhuriyeti kuran kadroların Türk tarihindeki yükseliş ve çöküş nedenlerinin öncelikle ekonomik kökenli olduğu bilincine sahip bulunduğuna işaret etmektedir" dedi.
"YAPISAL SORUNLAR TÜMÜYLE ÇÖZÜMLENMEMİŞ" Konuşmasını iktisat kongrelerini düzenlendiği tarihlerdeki Türkiye'nin sosyo-ekonomik durumunu özetleyerek devam eden Sezer, "Ülkemizin bugünkü sosyo-ekonomik yapısının birinci iktisat kongresinin yapıldığı dönemle çok kısa da olsa karşılaştırılması Türkiye Cumhuriyeti'nin 81 yılda elde ettiği ilerlemenin ortaya konulması yönünden yararlı olacaktır. Anımsanacağı gibi bugün 70 milyonu aşan nüfusumuz 1923 yılında ancak 14 milyon kadardı. Ekonomik yaşamda tarımın yeri yaklaşık yüzde 40'tan yüzde 13 dolayına inmiş, buna karşılık sanayiinin payı yüzde 13'lerden yüzde 29'lara, hizmet sektörünün payı da yaklaşık yüzde 47'den yüzde 58'e çıkmıştır" dedi.
Bu dönemlerle ilgili olarak ayrıntılı rakamlarda veren Sezer, daha sonra ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Sezer. Gayrı Safi Milli Hasıla'daki büyümenin, enflasyon oranındaki ciddi düşüşün, ihracatta kayda değer artışların, sanayi üretiminde yükselme ve kapasite kullanım oranında artışların olmasını umut verici gelişmeler olarak nitelendirerek, ancak ekonomideki yapısal sorunların tümüyle çözümlenmemiş olduğu hatırlatmasında bulundu.
HÜKÜMETE UYARILAR Konuşmasında sık sık hükümete ekonomi politikaları ile ilgili olarak uyarılarda da bulunan Sezer, ithalat patlaması ile oluşan cari açığa dikkat çekerek, "2004 yılının ilk aylarındaki göstergeler cari açığın büyümekte olduğunu göstermektedir. Ekonomiye olumsuz etkileri göz önüne alınarak bu durumun sürmesinin önlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle ekonomimizin duyarlı olduğu bu konuda açığı küçültmeye çalışmak, gelinin aşamada ekonomi yönetiminin önceliklerinden biri olmalıdır" dedi. Sezer, iç ve dış borç stokunun ise 2004 yılı başında 213 milyar dolar ile Gayrı Safi Milli Hasıla'nın yüzde 80-85 gibi bir oranına ulaştığını söyledi.
MESLEK LİSELERİ Cumhurbaşkanı Sezer'in meslek liseleri ile ilgili değerlendirmesi ise konuşmasının dikkat çeken bölümlerinden biri oldu. Sezer, "Başta sanayi olmak üzere ekonomideki çeşitli sektörlerin en büyük eksikliklerinden biri yeterli ara işgücü bulunmamasıdır. Bu eksiği gidermenin yolu, çocuklarımızı mesleki ve teknik öğretime yönlendirmektir. Amaca ulaşabilmesi için mesleki ve teknik ortaöğretimi bitiren gençlerimizin aynı yönde eğitim veren yüksek öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerekir. Ancak, böylece, pahalı bir öğretim türü olan mesleki ve teknik ortaöğretimden gerekli yarar sağlanmış ve amaçtan sapılmamış olur" şeklinde konuştu.
Sezer, kongrenin Türkiye'nin gelecekteki vizyonuna ışık tutacağına olan inancını dile getirdikten sonra katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Cumhurbaşkanı Sezer'in konuşmasının ardından yemek arası verildi.