Ekonomist Adnan Öztekin Uyardı: “mağdur Olmamak Tedbir Şart”

Ekonomist Adnan Öztekin, yaz aylarında kredi kartıyla alışverişin 3 kat daha fazla artığına dikkat çekerek...

Ekonomist Adnan Öztekin, yaz aylarında kredi kartıyla alışverişin 3 kat daha fazla artığına dikkat çekerek vatandaşları, mağdur olmaması için alınacak bazı tedbirler konusunda uyardı.

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞINA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

Öztekin, “Vatandaşlarımızın kredi kartıyla yaptıkları alışverişin öncesinde ve sonrasında mağdur edilmemeleri bir takım kişisel tedbirler alması gerekmektedir. Nasıl ki, evimizin kapısını açık bıraktığınız zaman yabancı birinin eve girmesi ve hırsızlık yapması söz konusu olabileceği gibi, banka kartları ve kredi kartlarının da kullanılması sırasında önlem alınmazsa dolandırılmaya meydan verilebilir. Bu nedenle kredi kartı kullanan kişilerin belli önlemleri alınması gerekir. Bu önlemleri kısaca şöyle sıralayabiliriz; hesap ekstreleri, slipler, ATM fişleri, kredi kartı başvuruları veya kopyaları, sigorta formları ve kredi teklifleri gibi kişisel bilgi içeren evrakların iyice yırtılarak çöpe atılmalı ve tüm bunlara birlikte kredi kartı şifresi herkesten korunmalı ve kart şifresi ilgili bilgiler banka çalışanları dahil hiç kimseye söylenmemelidir.” dedi.

Reklam
Reklam

OTEL ODALARINIZLA KREDİ KARTI SLİPLERİNİZİ BIRAKMAYIN

Tatile çıkacak vatandaşların da dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Öztekin, “Yapılan araştırmalarda kredi kartı ile alışverişlerin özellikle tatil zamanı arttığını görüyoruz. Bu nedenle tatile çıkacak vatandaşlarımız tatilleri ve seyahat esnasında kredi kartı kullanımlarında çok dikkatli olmalıdırlar. Özellikle kredi kartı kullanımı sonrası aldıkları kart sliplerini otel odalarında bırakılmaması gerekir. Bilindiği gibi bu slipleri toplayıp, satan kötü niyetli kişiler ve çıkar amaçlı birçok suç örgütü vardır. Bu sliplerden elde edilen bilgiler ile uluslararası alış-veriş yapabilmektedir. Bununla da ilgili olarak, otellere, araba kiralama şirketlerine, ulusal veya uluslararası e-commerce ile yapılan alışverişlerinizde kredi kartınızın bilgilerini vermemeye özen göstermek gerekir. Aksi halde bu suçların ve suç örgütlerinin mağduru olabiliriz. Canımızın yanmaması için tedbir almamız şart. En öncelikli tedbir kişisel ve kredi kartı bilgilerinizi içeren evraklarınızı iyice yırtarak okunamayacak hale getirilmesidir.” dedi.

Reklam
Reklam

ŞİFRENİZİ KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN

İnternet sitelerinden ve POS ile yapılan alışverişlerde, kredi kartı numarası ve son kullanma tarihi bilgilerinin yeterli olmasının sahtecilik riskini de beraberinde getirdiğine vurgu yapan Öztekin, “Tatil esnasında alışveriş yapılan internet siteleri ya da firmalar güvenli bile olsa, kart bilgilerini ele geçiren bir başkasının can yakabilecek nitelikte alışveriş yapabilir. Bu nedenle kredi kartlarında doğum tarihi, hesap-müşteri numarası, ardışık sıralı sayılar, telefon numarası ya da işyeri sicil numarası gibi kolay ulaşılabilir şifreler kullanılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

TELEFONLA YAPILAN DOLANDIRICILIĞA DİKKAT

Son zamanlarda vatandaşların özellikle telefonla aranmak suretiyle kandırılıp kişisel bilgilerinin ele geçirilmesiyle dolandırılma olaylarının arttığına da dikkat çeken Öztekin açıklamasını şöyle sürdürdü:

Telefonla arayıp, kendilerini banka görevlisi başta olmak üzere çeşitli görevlerde tanıtan ve hesap güncellemesi yapacağız diyerek ya da bir ödül kazandığınızı söyleyerek, kredi kartı numaranız, banka hesap numaranız gibi kişisel bilgilerinizi talep edenlere cevap vermeyiniz. Böyle bir durumda telefonu hemen kapatarak durumu '155 Polis İmdat'a bildiriniz. Unutulmamalıdır ki, doğru tedbirler mağduriyetleri önler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: