Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin 'HEDEFLERİMİZ VAR'
Stiglitz'in 'Global ekonomi ve 2015 beklentileri, Türkiye'nin Önemi' konulu sunum yaptığı zirveye Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, çok sayıda işadamı, bürokrat, ülke genelinden şirket yöneticileri, ekonomistler ve gazeteciler katıldı. Çukurova GİAD'ın Başkanı Ömer Faruk Sakarya, zirveyi gelecek yıllarda daha büyük çapta düzenleyeceklerini söyledi. Zirve ile yatırımcıların dikkatinin Adana'ya çekilmesini hedeflediklerini belirten Sakarya, "Çukurova Zirvesi, artık ekonomi ve iş çevreleri tarafından çok önemsenen, yakından takip edilen bir toplantı haline geldi. Çünkü, bu toplantılarda verilen mesajlar ekonomideki beklentiler ve gelecekte yatırım planlamaları açısından önemli bilgiler içeriyor" dedi.
AĞAOĞLU KATILAMADI
Zirveye destek veren oda ve kurumlar adına konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da, yatırımcılara kente çağrısı yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Ceyhan'a hale petrokimya ve rafineri tesisi yatırımlarının henüz başlamadığını söyledi. Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi'nin en kısa sürede faaliyete geçirilmesini isteyen Sözlü, yatırımcılara da yardımcı olunması gerektiğini belirtti. Zirvede, Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar'ın yönettiği 'Harvard Business Review Panel: Patronların 2015 Türkiye'si' konu başlığıyla yapılacak oturuma katılacakları duyurulan Abdullah Kiğılı ile Ağaoğlu Şirketler Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise uçaklarında yaşanan sorun nedeniyle toplantıya katılmadı.
PETROLÜ KONUŞTU
Zirve, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in yönetimindeki 'Türkiye'nin Global Yatırım Politikaları: Adana İçin Uzun Dönem Kalkınma Planı' konulu oturumla başladı. Bu oturuma Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu konuşmacı olarak katıldı. Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, zirvenin ekonomi için önemli olduğunu söyledi. 2023 hedeflerinden söz eden Ceylan, "Sürdürülebilir çevre, nitelikli işgücü-insan ve yenilikçi üretim hedefliyoruz. Sanayileşmenin hızlandırılmasıyla ihracata dayalı, rekabetçi üretim yapısının geliştirilmesi, büyümenin özel sektör lokomotif öncülüğünde gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Kalkınmayı hedefleyen bir yatırım politikası izliyoruz" diye konuştu. Petrol varil fiyatlarının son 6 ayda 115 dolardan 45 dolar seviyesine kadar gerilediğini anımsatan Bakan Yardımcısı Ceylan, uzun vadede fiyatlarının 100 doların üzerine çıkmasının beklenmediğini, bunun da Türkiye için önemli olduğunu kaydetti. Gelecek 10 yılda kamu - özel işbirliğiyle 200 milyar dolarlık yatırım planlandığını anlatan Ceylan, bu yatırım oranlarının çok daha ileriye taşınacağını, bu yıl içinde 2 bin 915 projeye yatırım programı kapsamında 477 milyar lira ödeneceğini bildirdi. Çukurova'nın enerji dağıtım üssü haline geldiğini anlatan Ceylan, bölgenin aynı zamanda lojistik merkezi olmasını öngördüklerini vurguladı.
'KATMA DEĞERİ YÜKSELTİLMELİ'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise, Türkiye'nin son 12 yılda sessiz bir devrim yaşadığını ve ekonomik olarak çok önemli gelişme kaydettiğini belirtti. Sağlanan başarıların topluma özgüven aşıladığını aktaran Kavranoğlu, bu durumun ilerisi için büyük umutlar doğurduğunu ifade etti. Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesinin bilgi ve inovasyondan geçtiğini anlatan Kavranoğlu, "Türkiye rahmetli Özal ile başlayarak ihracatta önemli gelişme kaydetti. Ama eksiklerimiz var. İhracat ürünlerinin katma değeri yükseltilmeli" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz