Ekonomistler FED kararları için ne dedi?

Ekonomistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) parasal genişlemeye bir müddet daha devam edileceğine ilişkin kararının piyasalara etkisini farklı yorumluyor.

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, bankanın açıklamalarında yeni bir şey olmamasına karşın Başkan Ben Bernanke'nin özellikle işsizlik gibi temel göstergelere dair açıklamalarının piyasada hareketlenmeye neden olduğunu belirtti.

Piyasaların bu açıklamaları ''belirsizlik'' olarak algılayıp algılamamasının önemli olduğunu ifade eden Dağdeviren, ''Bir satış dalgası var. Piyasalarda bir denge arayışı var. Bu dönem, bu dengenin nerede olacağını tahmin etme dönemi. Belirsizlik devam ediyor ancak bunun durulma ihtimali var'' dedi. Kararın özellikle Türkiye'ye fon girişlerini artırıp artırmayacağına ilişkin görüşlerini de paylaşan Dağdeviren, ''Fon girişi yaşanma ihtimali olsa da faizlerdeki düşüş ve kurdaki değerlenme eski düzeylerine gelmeyecek. Biz zaten sermaye kaçışı görmüyoruz. Olan şey, sadece yeni girişlerin yaşanmaması ve tahvil piyasasında fiyatların düşmesi'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

''Gelişen piyasalara akış söz konusu olabilir''

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır da Fed'in aldığı kararların uzun bir süreden bu yana ''fısıldandığını'' ve son zamanlarda daha net yorumlandığını kaydetti. Genel olarak parasal genişlemenin azaltılması beklenirken, bunun için tarih verilmesinin piyasalarda biraz heyecan yarattığını dile getiren Candır, şunları söyledi:

''Gelişen piyasalardaki etkilerine bakılırsa, ilk aşamadaki satış baskılarının kuvvetli olduğunu ve zaten mayıs başından bu yana baskı altında olan piyasaların, bu kararlardan olumsuz etkilenmeye devam ettiğini görüyoruz. Gelişen piyasaların takibi adına MSCI EM endeksine bakıldığında, mayısın ilk haftasındaki 1060 seviyesinden Brezilya, Güney Afrika ve Rusya'nın özellikle emtia fiyatlarındaki geri çekilmelerden olumsuz etkilenmesi ile başlayan hareketin Türkiye'deki Gezi Parkı gerginlikleri ile desteklendiğini ve Fed kararları ile de 1,5 aylık süre içerisinde yüzde 11'in üzerinde zayıfladığını görmekteyiz. Emtia fiyatlarındaki baskının devamı, ABD'de Dow Jones endeksinin parasal genişlemenin azaltılması sinyallerine rağmen 15 bin seviyesi üzerinde kalması ve döviz piyasalarında dolardaki değer artışı düşünülürse, bu baskının kısa vadede bir süre daha devam etmesi söz konusu olabilir. Orta ve uzun vadede ise ABD'nin faizlerinin düşük olduğu ve en azından 2015 sonuna kadar düşük kalacağı düşünülürse, ucuz dolar borçlanması ve daha yüksek faizle gelişen piyasalara akış konusunun devamı söz konusu olabilir. Bu durum da piyasalardaki gerginlikler yatıştıktan sonra gelişen piyasalara olan talebin artmasına neden olabilecektir.''

Reklam
Reklam

''Gelişen piyasalardan çıkış ihtimali yüksek''

Finansbank Başekonomisti İnan Demir ise Fed'den gelen açıklamaların gelişen piyasaları rahatlatıcı yönde geldiğini söylemenin mümkün olmadığını ifade ederek, ''Bilakis parasal genişlemenin ne zaman bitebileceğine dair bir sinyal verilmiş olması, her ne kadar bu bitiş tarihi yaklaşık 1 yıl uzakta olsa da ABD uzun vadeli faizlerinde belirgin bir yükselişi tetiklemiş görünüyor'' değerlendirmesinde bulundu.

''ABD faizlerindeki yükseliş eğilimi devam ederken gelişen piyasalardan sermaye çıkışlarının devam etmesi ihtimalinin yüksek olduğunu'' anlatan Demir, gelecek dönemde ABD verileri, parasal genişlemenin son açıklamaların işaret ettiğinden daha uzun süre devam etmesi yönünde gelmezse, Türkiye ve diğer gelişen piyasalardan sermaye çıkışları ve döviz kurlarında yükseliş eğiliminin süreceğine işaret etti.