Ekonomistler üst bantta artış bekliyor

TCMB'nin faiz koridorunda ölçülü genişletici adım açıklaması sonrası, üst bantta 50-100 baz puan civarında artış bekleniyor.

Son dönemde volatilitenin giderek arttığı piyasalarda, TL'nin Mayıs başından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 9'u aşıp, faizler çift haneli seviyelere yaklaşırken, TCMB, faiz koridorunu genişletici ölçülü bir adımın bu ayki PPK toplantısı gündemine alınacağını açıklayarak koridorun üst bandında artırım sinyali verdi.

TCMB'nin Haziran ayında yeniden başladığı döviz satım ihaleleri ile 6.3 milyar dolarlık döviz satışı kurdaki tansiyonu düşürmeye yetmezken, son dönemde piyasada faiz artışının gerekliliği yönündeki değerlendirmeler artmış ve döviz rezervlerindeki erime de tedirginlik unsuru olmaya başlamıştı.

Reklam
Reklam

TCMB'nin açıklaması Başbakanlık'tan bu sabah piyasalardaki gelişmeler doğrultusunda TCMB dahil olmak üzere ilgili kurumların gereken adımları zamanında, eşgüdüm içinde ve kararlılıkla attığı yönünde yapılan açıklamanın ardından geldi.

TCMB'nin "koridorda ölçülü adım açıklaması", koridorun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizinde 50-100 baz puan civarında bir artış yapacağı şeklinde yorumlandı. Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısı 23 Temmuz Salı günü gerçekleştirilecek. TCMB'nin borç alma faizi yüzde 3.50, politika faizi yüzde 4.5, borç verme faizi ise yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor.

Reuters'da daha önce yayınlanan bir analizde analistler TCMB'nin son dönemde sert değer kayıplarına maruz kalan TL'yi kontrol altına almak için faiz artışına gitmesi gerektiğini öngörürken, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz söyleminin yarattığı politik baskının TCMB'yi büyük bir ikilem ile karşı karşıya bıraktığına işaret etmişti.

ÜST BANTTA ARTIŞ
JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, bu açıklamanın nedeninin PPK toplantısı öncesi piyasada daha fazla volatilitenin önüne geçmek olduğunu belirterek, "Eğer volatile devam etseydi, TCMB bir ara toplantıda faiz artırmaya mecbur kalabilirdi" dedi.

Reklam
Reklam

Açıklamada sadece koridordan bahsedilmesi nedeniyle koridorun üst bandında artışın gündemde olacağını, politika faizine ise dokunulmayacağını ve artışın 50-100 baz puan civarında olacağını belirten Cebeci, şöyle devam etti. "Bu açıklama TCMB'nin her türlü faiz artışına karşı olduğu ve bunun yerine kurun gitmesine izin vereceği yönündeki spekülasyonları durduracaktır. Açıklama belli bir noktaya kadar TCMB'nin kredibilitesini de destekleyecektir. Buna karşılık TCMB'nin adımı 'ölçülü' olursa, muhtemelen piyasaları sakinleştirmek için yeterli olmayacak ve TCMB üst bantta daha fazla artış ve politika faizinde ölçülü artırım şeklinde daha fazla adım atmak zorunda kalabilecek."

TCMB tarafından yapılan yazılı açıklamada, küresel düzeyde para ve maliye politikalarına ilişkin belirsizlikler ve bunların yol açtığı oynaklığın yakın dönemde artış gösterdiği, TCMB'nin bu gelişmenin Türkiye'de fiyat istikrarını ve finansal istikrarı bozmasına izin vermeyeceği belirtildi. Açıklamada şöyle devam edildi: "Bu doğrultuda faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adım 23 Temmuz 2013 tarihli Kurul toplantısının gündemine alınacaktır. Merkez Bankasınca ihracatçılarımıza Türk Eximbank aracılığıyla sağlanmakta olan reeskont kredilerinin limiti iki katına çıkarılacaktır. Bu yolla ihracatımıza daha fazla destek sağlanırken aynı zamanda net rezerv biriktirme hızımız artırılmış olacaktır."

Reklam
Reklam

CITI: EK FAİZ ARTIŞI GELEBİLİR
Citi tarafından yayımlanan notta ise, "Normal şartlar altında 'ölçülü sıkılaştırma'yı TCMB'nin borç verme faizinde 50 baz puanlık artış şeklinde yorumlardı. Ancak mevcut şartlar altında 'ölçülü sıkılaştırma'nın 75-100 baz puan, hatta PPK toplantısı sırasında TL'nin performansına bağlı olarak daha da fazla olabileceğini düşünüyoruz. TL baskı altında kalmaya devam ederse Temmuz PPK toplantısı ardından ek faiz artışları gelebilir" denildi.

Dolar/TL Mayıs ayı başında en düşük 1.79 seviyesini gördükten sonra 8 Temmuz'da 1.9737 ile tarihi zirveyi görürken, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 9'u aştı. TCMB TL'nin değerini korumak üzere 11 Haziran'da yeniden başladığı döviz satım ihaleleri ile 6.3 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Öte yandan Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında 23 Temmuz'da gerçekleşecek ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında artışa gideceği beklentisiyle kur ve faiz sert geriledi.

Reklam
Reklam

SEZGİN: 200-300 BAZ PUAN ZOR GÖRÜNÜYOR
Erste Başekonomisti Nilüfer Sezgin, "Ölçülü bir artırımdan bahsedilmesi en fazla 100 baz puan artış olabileceğini düşündürüyor. Bu, TL varlıkların olumsuz performansını tersine çevirmeye yetmeyebilir. 23 Temmuz'a kadar gelişmeleri izleyip TCMB ona karar verecektir ama piyasayı rahatlatacak olan 200-300 baz puanlık bir artırım söz konusu olamayacak gibi görünüyor. Ayrıca TCMB, Eximbank kredilerinin limitini artıracağını söyleyerek kurdaki yükselişe karşı döviz satım ihalelerinin temel bir araç olarak kullanılmaya devam edeceğinin de sinyalini veriyor" dedi.