Türkiye genelinde 82 bin 688 ton pet şişe toplanmasıyla ekonomiye 124 milyon 32 bin lira katkı sağlandı. Geri dönüşüm sayesinde pet şişeler, cankurtaran yastığı, kayış ve paspas gibi birçok ürünün yapımında kullanıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bu yıl Türkiye genelinde 82 bin 688 ton pet ambalaj atığının toplandığı ve ikincil hammadde olarak ekonomiye kazandırıldığı belirtildi. Geri dönüşümü sağlanan pet şişelerin ekonomiye katkısının 124 milyon 32 bin lira olduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"2,5 litrelik bir plastik şişe geri kazanılıp üretimde kullanıldığında 6 saatlik 60 Watt'lık enerji tasarruf ediliyor. 25 adet geri kazanılmış pet şişesinden bir plastik mont elde ediliyor. Toplanan 82 bin 688 ton pet şişeden, halı tabanları, uyku tulumları, giysilerdeki yalıtım maddesi, boya fırçaları, can kurtarma simidi, torbalar, posta kutuları, piknik masaları, çitler, yürüyüş botları, çift bölmeli kovalar, lazer toner kartuşu, kayışlar üretildi."
TÜRKİYE DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNE ÇIKACAK
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, atıkların geri dönüşümünde Türkiye'yi dünya standartların üzerine çıkaracak çalışmalar yaptıklarını belirterek, ilerleyen günlerde çok daha önemli projeleri hayata geçirileceklerini ifade etti.
Çevre Yönetimi Genel Müdür Vekili Muhammet Ecel de pet şişelerin ürün ağırlığının azalmaya başladığına dikkati çekerek, "1970 yılından günümüze plastik şişelerin ağırlığı yüzde 64 azaldı. 2001'de 0,5 litrelik pet su şişesinin ağırlığı 22,5 gramken, günümüzde 10,5 gram olarak üretiliyor" ifadelerini kullandı.