Ekran teknolojilerinde yeni standart UltraHD

HD, FullHD derken ekran teknolojileri için yeni standart UltraHD oldu. Peki bu etiketi taşıyacak cihazların sahip olması gereken özellikler neler?

Ekran teknolojileri hızla gelişmeye ve kullanıcılara daha yüksek çözünürlükler sunmaya başladı. 720p HD ve hatta FullHD ekranlar, mobil cihazlar için bile standart haline geldi. Bir süredir bazı ürünlerde görmeye başladığımız 4K ve 8K çözünürlük ifadesi için Tüketici Elektroniği Birliği’nden resmi açıklamalar yapıldı.
Yeni ekran çözünürlüğü standardını Ultra High-Definition (UltraHD) olarak belirleyen birlik, cihazlarda bu etiketin kullanılabilmesi için ölçekleme yapılmadan en az 4K (3840×2160) çözünürlük sunulabilmesi ve ekranın en az 8 Milyon aktif piksel içermesi gerektiğini ifade ediyor.
Hali hazırda üreticilerin UHD olarak etiketlendirerek bazı ürünleri pazara sunduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra 8K çözünürlüğünde ekranlar üzerinde çalışmaların yapıldığına dair haberler de geliyor. Bu standardın genel olarak kabul görmesi, 2013 yılında UHD ürünlerin sayısında patlama yaşanacağı anlamını taşıyor. Bu kapsamdaki ilk ürünlerin CES 2013’te karşımıza çıkması muhtemel.
[ ****](http://www.scroll.com.tr/94271/apple-kac-adet-ipad-mini-satabilecek/)