Çarşamba günü 1 Mayıs tatili nedeniyle BIST kapalı olacak. Aynı gün FED'in basın toplantısı var. Salı günü başlayacak toplantıların sonucu Çarşamba günü basın toplantısı ile ilan edilecek. FED tarafında merak edilen; parasal genişleme politikalarının akıbeti hakkındaki düşünceler olacaktır. ABD'den gelen son verilere bakınca, FED'in parasal genişlemede şimdilik geri adım atması beklenmiyor. Bu süreç devam edecektir diye düşünüyorum.
Perşembe günü ise, ECB Avrupa adına faiz kararını açıklayacak. Genel beklenti ECB'nin % 0,25 faiz indirimi yapacağı yönünde. Son dönem gelen veriler ve olası faiz indirimi nedeniyle de, paranın alternatif getiri adresi sınırlı olduğundan, borsaların alternatiflerine göre daha yüksek getirisi olacağı varsayılan borsalara yöneldiği düşüncesi hakim.
IMF'in de krizdeki ülkelerin bu durumdan çıkması için, eski tasarruf planlarının tersine büyümeyi teşvik edici tavsiyelere dönmeye başladığını görüyorum. Büyümeyi teşvik edecek politikalar orta ve uzun vadede borsalara yarayacak gelişmeler olur düşüncesindeyim.
Dış piyasalarda halâ bu belirsizlikler yaşanırken, tahvil faizlerimizin daha da düşme ihtimali var. Bu nedenle banka hisseleri halâ piyasaları yükseltici etki yapıyor. Ayrıca, PKK konusunda yaşanan geri çekilme süreci de, yeni bir not artışı beklentisini sıcak tutup, gün geçtikçe yükseltiyor.
BIST'in bu süreçte 82.000 desteği ile 86.787 zirve direnci arasında gelip-gittiğini görüyoruz. Burada bir yatay kanal oluşmaya başladı. Yeni bir yöne gidebilmek için, bu seviyelerden birisinin kırılması lazım. Şimdilik, bu seviyelerden hangisine gelirse, diğer yöne doğru bir tepki geliyor. Yine 86.787 zirve direncine çok yakın bir yerdeyiz. Önceki örneklerine göre davranacaksa, zirveyi test edeceğimiz bir hafta olabilir. Önemli olan bu zirve direnci bu sefer kırılacak mı, yoksa yine realizeler mi gelecek? Yarınki TCMB enflasyon rakamı bu konuda etkili olabilir.
Gelişmiş ekonomilerde büyüme yönünde bir iyileşme görmediğimiz halde borsalar düşük faiz ve parasal genişleme politikaları yüzünden yüksek seyrediyorlar. Türkiye'de de dış ekonomilerin desteği yeterince olmadan iç tüketim ile büyüme sağlanıyor. Kısacası henüz ekonomik gelişmeler borsalar için ciddi bir temel oluşturmuyor. Ama not artışı, faiz indirimi gibi beklentiler nedeniyle endeksler yine de canlı duruyor. Anlayacağınız yön tahmini yapmanın zor olduğu karışık bir süreçten halâ çıkamadık.
TV Söyleşimi İzleyebilirsiniz!
11 Nisan tarihli Kanal 35 ''Konuşan Ekonomi'' Programındaki Söyleşimi İzlemek isteyenler için 3 parça halinde yayınlıyorum.
=
Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Aydın Eroğlu
Stratejist