El Beşir krizi

İstanbul'da yapılan Türkiye-Afrika zirvesinin konuğu için tutuklanma kararı çıkabilir.

Çırağan'daki zirveye 50 Afrika lideri davetli. En tartışmalı konuk ise Darfur'da 35 bin kişinin katlinden sorumlu tutulan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir...

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği için dünyada kulis faaliyetlerine hız veren Türkiye, ilk kez Afrika-Türkiye zirvesine de ev sahipliği yapıyor. Bugün ve yarın Çırağan Sarayı'nda yapılacak zirveye 6'sı devlet başkanı olmak üzere 50 Afrika lideri katılıyor. Ankara, ilk defa bir "Türkiye-Afrika Zirvesi" ni düzenleyerek özellikle 90'lı yıllarda "ihmal edildiği" düşünülen Afrika ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkileri de geliştirmeyi amaçlıyor.

Reklam
Reklam

1998 yılında canlanmaya başlayan Türkiye-Afrika ilişkilerinde geçtiğimiz Ocak ayında Afrika Birliği'nin Türkiye'yi "stratejik ortak" ilan etmesiyle yeni bir aşamaya girildi. 2005 yılında 9 milyar dolar olan Türkiye-Afrika ticaret hacminin 2007 yılında 13 milyar dolara çıkarılması da ilişkilerin güçlendiğinin göstergesi oldu. Türkiye bu yılın sonuna kadar Afrika'daki büyükelçiliklerinin sayısını da 12'den 27'ye çıkarmayı hedefliyor.

Lahey'den Beşir kararı çıkabilir

Zirvenin Türkiye açısından önemi büyük. Ancak dünya gündemini meşgul eden en önemli maddesi, Darfur'da 35 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in de davet edilmiş olması. Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının geçen ay El Beşir'in tutuklanması için başvurmasının ardından ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yapan Sudan lideri hakkında burada bulunduğu sürede tutuklama kararı bile çıkabileceği belirtiliyor.

"Karar çıkınca değerlendiririz"

Başsavcı Luis Moreno-Ocampo, mahkemeden 35 bin kişinin doğrudan 100 bin kişinin de dolaylı olarak ölümünden sorumlu tuttuğu El Beşir için soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklama emri çıkarılmasını istedi. Uluslararası mahkemeyle işbirliği yapmayacağını söyleyen El-Beşir ise mahkemeyi gelişmiş ülkelerin çıkarlarını korumakla suçladı. Bugün adli tatili sona erecek olan mahkemenin tutuklama kararı alması durumunda Türkiye zor durumda kalacak. Mahkemenin kuruluşuna imza koymayan ülkelerden biri olan Türkiye'nin tutuklama kararını uygulayıp uygulamayacağı da merak konusu. Türk Dışişleri'nden bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, "El Beşir şu anda Devlet Başkanı sıfatıyla bizim konuğumuz. Hakkında bir karar çıkması durumunda ne yapacağımızı o zaman değerlendiririz" dedi.

Reklam
Reklam

SEZER KABUL ETMEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Sezer döneminde ziyaret talebi kabul edilmeyen fakat daha sonra Gül'ün resmi davetlisi olarak Ocak ayında Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulunan Sudan Devlet Başkanı El Beşir, dün yeniden ülkemize geldi. Alana indiği andan itibaren çevreye gülücükler dağıtan Ömer el Beşir'in suratı bir ara biraz asıldı.

Kaynak: Vatan