"El bombası skandalı” meclis gündeminde

DTP Elazığ'da 4 askerin pimi çekimiş el bombasıyla şehit olması iddilarını meclise taşıdı.

ANKARA (ANKA) – DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Elazığ'ın Karakoçan İlçesi Koçyiğitler Piyade Taburu’nda vatani görevini yapan 4 askerin, Mehmet Tümer isimli Teğmenin, nöbette uyuduğu gerekçesiyle pimi çekilmiş el bombasını er İbrahim Öztürk’ün eline vermesi sonucu şehit olduğu iddialarını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Halis, Başbakan Erdoğan’a son 20 yıl içinde kaç askerin kaza olarak kayda geçen ‘bomba ya da patlayıcı’ ile yaşamını yitirdiğini sordu.

Halis, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, 17 Ağustos 2009 tarihinde Elazığ’ın Karakoçan ilçesi Koçyiğitler Taburu’nda el bombası patlaması sonucu İbrahim Öztürk, İbrahim Yaman, Osman Altun ve Mesut Bulut adlı erlerin yaşamını yitirdiğini, olayın ailelerine kaza olarak duyurulduğunu söyledi. Halis “ Olayın, Mehmet Tümer adlı Teğmen'in, cezalandırmak için pimi çekilmiş el bombasını er İbrahim Öztürk’ün eline tutuşturduğu, er Öztürk’ün tüm yalvarmalarına rağmen söz konusu teğmen tarafından önemsenmediği ve bunun sonucunda patlamanın olduğunu kamuoyu öğrenmiş bulunmaktadır. Her ne kadar soruşturma başlatılmışsa da, Taraf gazetesinde yer alan haberde 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in, olayın ardından konunun kamuoyuna bu şekliyle yansımaması için soruşturmayı yürüten birimlerden olayın kapatılmasını istediği ileri sürülmüştür. Kamuoyu, son yirmi yıl içinde benzer nedenlerle ve intihar ettiği söylenerek ailelerine tabut içinde teslim edilen çok sayıda asker cenazesine tanık oldu. Öyle ki, sırtında vurulmuş askerin intihar ettiği haberleri dahi duyuldu. Bazı aileler konuyu yargıya taşıdı.” dedi. DTP’li Halis soru önergesinde Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

Reklam
Reklam

“Son yirmi yıl içinde kaza olarak kayda geçen bomba ya da patlayıcı sonucu kaç asker yaşamını yitirmiştir? Son yirmi yıl içinde intihar ettiği iddiasıyla kaç asker yaşamını yitirmiştir? Kaza ve intihar sonucu yaşamını yitiren askerlerden kaçının ailesi yargıya başvurmuştur? Yargısal süreç nasıl sonuçlanmıştır? Kaza ya da intihar sonucu yaşamlarını yitiren askerlerin illere (doğum yerleri) göre dağılımı nasıldır?“