El Dokumaları, Üretim Ağını Genişletiyor

Kastamonu'da unutulmaya yüz tutmuş el dokumalarını canlandırarak kültür ve turizme kazandırılması amacıyla hazırlanan "Kastamonu, Dokuma...

Kastamonu'da unutulmaya yüz tutmuş el dokumalarını canlandırarak kültür ve turizme kazandırılması amacıyla hazırlanan "Kastamonu, Dokuma Kültürünü Yaşatıyor" projesi kapsamında üretim ağı genişliyor.

Mart ayında ülke genelinde düzenlenen fuarlara katılarak büyük bir tanıtım organizasyonu gerçekleştirmeyi hedefleyen Kastamonu El Dokumaları Merkezi, Kastamonu'da da üretim ağını genişleterek toplu siparişler almayı amaçlıyor. Şuanda Kastamonu'da 50 kadar tezgahın bulunduğunu açıklayan Kastamonu El Dokumaları Merkezi Müdürü Ata Erdoğdu, "Fiilen çalışan köylerimizde, şehir içindeki evlerde, Abana'da, Araç'ta çalışan atölyelerimizdeki tezgah sayımız 50. Bunlara ilave olarak biz şehirde 5 tane toplamda evlere yakın merkezlerde atölye kurmak üzereyiz. Bunlardan bir tanesi önümüzdeki hafta çalışmaya başlayacak. Ellezer konağının altında hizmet verecek. Karakolun hemen yanında bulunan yerde. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının altını atölyemize tahsis etti mütevelli heyet. Orada tezgah kuruyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

İkinci bir atölye ihtiyaçlarını Şeyh Şabanı Veli Hazretlerinin yattığı Hz. Pir'in üst tarafından bulunan konağın bir bölümüyle Hz. Pir Vakfıyla protokol imzaladıklarını belirten Erdoğdu, "3 ay süreyle bizlere orayı tahsis ettiler. Orada da önümüzdeki hafta tezgahları çalışmaya başlayacak. Üçüncü olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün kitap reyonuna tezgah kuracağız. Orası hem turizm bürosu hem de turist, bu amaçla Kastamonu'ya geldiğinde orada çalışan tezgahları görmüş olacak. Oradaki dokuma numunelerini görecek ve bilgi sahibi olacak. Dördüncü atölyemiz Kırkçeşme İlköğretim Okulunun hemen üzerinde restore edilmiş fakat halen atıl durumda olan Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bağlı bir kütüphane var. O kütüphanenin dilekçesini verdik ve Vakıflar Bölge Müdürlüğüne olumlu görüş belirttiler. Fakat henüz onay çıkmadı. Onay çıkar çıkmaz burada da 5 tezgahlı bir atölye kuracağız" diye konuştu. Beşincisinin ise salı pazarında Çıraklık Eğitim Merkezi'nin bir odasını dıştan giriş-çıkışı olan bir odanın kendilerine tahsis edilmesi için müracaat ettiklerini vurgulayan Erdoğdu şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bu konu için Milli Eğitim Müdürlüğünden cevap bekliyoruz. Büyük ihtimalle olumlu görüş çıkacak. Bir atölyede Kuzeykent Mahallesine lazım. Oraya da uygun yer bulup atölye kurduğumuz zaman üretim ağımı büyük ölçüde tamamlamış olacağız ve Mayıs ayı sonuna kadar biz tezgah sayımızı 100'e çıkarmak için yeni hedef belirledik." Üretim kapasitelerinin arttırılmasının yanında pazarlama konularında da girişimlerinin bulunduğunu kaydeden Erdoğdu konuşmasını şöyle tamamladı:

"Beymen firmasıyla 2-3 ay içersinde İstanbul'dayken bizzat gidip görüştüm. Zaten daha önce onlarla bir proje yapmıştık. Onlar böyle bir projeye daha destek vereceklerini söylediler. Onlarla bir çalışmamız olacak. Bunun yanında İtalya var. Yöremizden bir hemşehrimiz bu işin dış pazarını yapmak istiyor. Kayseri'den birisi yine bu işin Amerika boyutunda ihracat yapmak istiyor. Bu şekilde taleplerimiz şuan için var. Henüz netlik kazanan konumuz yok. Ama mutlaka biz azim gösterdiğimiz zaman bunun yolunu açmış olacağız."

Ayrıca Erdoğdu, 7 olan personel sayılarını gelişen üretim ağlarına paralel olarak şuanda 15'e çıkardıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: