El Kaide'ye müslüman ülkelerin desteği düşüyor

WASHİNGTON (ANKA)- ABD'nin yurt dışındaki imajını düzeltmekle görevli ABD Dışişleri Müsteşarı Karen Hughes, Bin Ladin ve El Kaide'nin, Müslüman ülkelerinde aldıkları destekte önemli bir düşüş olduğunu belirtirken Türkiye'den örnekleri verdi.

Karen Hughes, Türk halkının yüzde 90'ının, El Kaide'nin Londra, İstanbul, Madrid ve Mısır'daki bombalı saldırılarının adaletsiz ve haksız olduğuna inandığını, yüzde 75'inin de, Bin Ladin'in Müslümanları temsil etmediğini düşündüğünü ifade etti.

Eylül 2005'de Ankara'yı ziyaret eden Hughes, Washington Post gazetesinde yayınlanan makalesinde Afganistan ve Irak'ta yapılan anketlerin halkın yüzde 90'dan fazlasının El Kaide ve Bin Ladin konusunda olumsuz görüşlerinin olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Hughes, iki yıl önce Türkiye'de gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklamasının da halkın yüzde 90'ının El Kaide'nin Londra, İstanbul, Madrid ve Mısır'daki bombalı saldırılarının adaletsiz ve haksız olduğuna inandığını ortaya koyduğunu da vurguladı.

"BİN LADİN MÜSLÜMANLARI TEMSİL ETMİYOR"

Türk halkının yüzde 86'sının, 11 Eylül saldırılarına göz yummak için hiçbir bahane bulunmadığını söylediğine dikkat çeken Hughes, Türk vatandaşlarının yüzde 75'inin de, Bin Ladin'in Müslümanları temsil etmediğini ifade ettiğine de işaret etti.

ABD yetkilisi, terörist taktiklere desteğin Pew kuruluşunun, 2002 yılından bu yana anket yaptığı sekiz Müslüman ülkesinin yedisinde düştüğünü kaydeden Hughes, Lübnan'da intihar saldırılarının bazen haklı olabileceğini düşünenlerin oranının beş yıl içerisinde yüzde 74'ten yüzde 34'e indiğinin, benzer düşüşlerin Bangladeş, Pakistan, Endonezya ve Ürdün'de de meydana geldiğinin altını çizdi.

Daha da anlamlı olanın, Müslüman halklarının sivillere yönelik şiddet kullananlarının, İslam'ın ilkelerini ihlal ettiklerini giderek artan bir biçimde düşünmelerinin olduğunu da yazan Hughes, Cezayir'deki son terör olaylarını protesto eden halkın "Teröristler Müslüman değildir", "Terörizme hayır" gibi sloganlarını söylediklerine dikkat çekti.
Karen Hughes, Müslüman halklarının, El Kaide gibi grupların, ortak tehdit oluşturduğunu kabul etmekle birlikle Müslüman ülkelerindeki ABD'nin algılanmasının iyileşmesi için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini belirterek aşırı unsurlara yönelik desteğin azalmasının bunun için bir fırsat oluşturduğunu yazdı.

Reklam
Reklam

ABD'nin Müslüman ülkelerindeki imajının iyileştirilmesi için yapılan çalışmalara ilişkin bilgi de veren Hughes, bu yıl 40'dan fazla Müslüman ülkesinde binlerce gence İngilizce öğreteceklerini de söyledi.