El Maliki'den Suriye'ye sitem

Bağdat (AA) - Irak Başbakanı Nuri El Maliki, "Irak'a teröristlerin girişine izin verdiği" gerekçesiyle Suriye'ye sitem etti.

Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra ilk kez Irak'ı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ile görüşmesinden sonra açıklamalarda bulunan Nuri El Maliki, "Suriye'nin ABD ile görüş ayrılıkları varsa, bu onların bileceği iş ama bu bizim zararımıza olmamalı. Bölgede bir ülkenin Irak'a saldıran terör örgütleri için bir geçiş yeri ya da bir kutsal mekan olmasını reddediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

El Maliki, El Muallim ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye'den daha çok anlayış beklediklerini de ifade ederek, "Irak'ta olup bitenler tüm dünya için bir tehdit. Irak'ın istikrarını desteklemek Suriye'nin çıkarınadır. Irak'ta sivillere ya da Irak kurumlarına düzenlenen saldırılar, büyük oranda komşu ülkelerde hazırlanmaktadır" diye konuştu.

Bununla birlikte Irak'ın Suriye ile her alanda ilişkilerini iyileştirmeye hazır olduğunu ifade eden El Maliki, "Ancak bunun için her iki ülkenin de iradesi gerekir" dedi.

El Muallim ise, Irak'a geldiği pazar gününden bu yana söylediklerini yineledi ve Suriye'nin sivil Iraklılar ve Irak'taki kurumları hedef alan terör eylemlerini kınadığıni bir kez daha vurguladı. El Muallim, Irak'taki tehlikenin tüm bölge için bir tehlike olduğunu da dile getirerek, Irak ile siyasal ve ekonomik işbirliğinin yanısıra güvenlik alanındaki işbirliğini de artırmak istediklerini kaydetti.

Suriye, başta ABD tarafından olmak üzere Irak'taki direnişi teşvik etmekle suçlanıyor.

Reklam
Reklam