Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatil mekanlarında el yaktığı öne sürülen gıda tüketimlerindeki fahiş rakamlar, konaklama sahipleri tarafından değerlendirildi. Fiyat dengesizliğinin turizmin en yoğun olduğu bölgelerdeki serbest ekonomi piyasasından kaynaklandığını hatırlatan mekan sahipleri, rakamların son birkaç yıl içinde değişmediğini açıkladı.
Türkiye’de turizmin en yoğun olduğu bölgelerden İzmir Çeşme’de mönü fiyatları, Beach Clup’lara giriş ücretleri ve şezlong ile mönü rakamları işletme sahipleri tarafından değerlendirildi. Çeşme Tekke Koyu’nda yıllardır hizmet veren Chesmeinn Beach Clup sahibi Fahri Saygı, yerli ve yabancı turistlerin bütçe giderlerini yorumlayarak fiyatların uçan balonları anımsattığı haberlerine açıklık getirdi. Saygı; bazı işletmelerde fiyatlarda özellikle değişim söz konusu olduğunu belirterek şöyle konuştu:"Özellikle Çeşme, İstanbul akınına uğrayan bir bölgedir. Ama Çeşme’nin çok güzel bir denizi var. Bizim de dört işletmemiz burada mevcut. Çeşme’nin kumrusu meşhurdur. Çeşme kumrusu 8 TL -10 TL arasındadır. Bu İzmir’de de İstanbul’da da aynıdır. Gıda işinde olunca sorunlar çığ gibi büyüyebilir. Hamburger 9 TL’dir. Ancak gramın ne olduğu ve sunulanın ne olduğunu bilirsek çok da eleştiriye maruz bırakılacak bir bölge değiliz. Fiyatlar, her ailenin tabiki bir tatil Türkiye şartlarımız belli ama yapan birikimin karşılığında Çeşme Türkiye’nin çoğu tatil beldesinden pahalı bir yer değildir. Bunu ben iddia ediyorum.”
‘SERBEST EKONOMİ PİYASASI HAKİM’
İzmir Ticaret Odası (İZTO) 42. Yiyecek İçecek ve Eğlence Yerleri Komitesi Meclis Üyesi Adnan Koç da, Çeşme’nin özellikle son 10 yılda büyük değişim yaşadığını buna bağlı olarak kaliteli hizmet yelpazesinin genişlediğini söyledi.
Özellikle Ankara ve İstanbul'dan yerli turist akını olduğunu aktaran Koç; sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de, Çeşme patladı. Bana göre, Çeşme Türkiye’nin en kaliteli ve elit tatil noktasıdır. Her yerin fiyatı ve hizmeti farklı. Serbest piyasa ekonomisi. İsteyen istediği her yere gidiyor. Şikayetler var elbette. Çeşme bir 10 yıl öncesindeki Çeşme değil. Üç aylık gibi bir sezon kısa. Dolayısı ile insanlar maliyetleri karşılasın diye fiyatlara zam yapıyor. Ancak, bu durum AVM’lerde bile geçerli. Örneğin bazı Beach Clup’larda giriş ücretleri var bazıların da yok. Giriş ücreti olmayanlar da belli bir tüketim zorunluğu getiriyor. En azından 100 TL’lik gibi bir ücret alabiliyor. Örneğin yabancı içki fiyatları 800 TL ile 1000 TL arasında değişiyor. İstanbul ve Ankara'dan Çeşme’ye akın edilmesinin bunda büyük payı var. Buna bir denetim getirilmesi biraz zor. Bu vatandaşın tercihine kalması gerekiyor.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz