Elaiussa Sebaste Antik Kenti Kazıları

Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesindeki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları kapsamında denizde yapılan araştırmalarda, Roma ve milattan sonra

Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesindeki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları kapsamında denizde yapılan araştırmalarda, Roma ve milattan sonra 6. ve 7. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 2 gemi batığı bulundu.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde 18 yıldır kazı yapan Roma Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü su altı arkeologlarının yaptığı çalışmada, antik kentin açıklarında iki gemi batığına rastlanıldı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Eugenia Eguini Schneider, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kazı çalışmalarına kentin deniz bölgelerinde su altında da arkeolojik araştırmalar yaptırdıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Su altındaki araştırmalarda çok ilginç ön sonuçlara ulaşıldığını belirten Schneider, "Miktar ve çeşitlilik yönünden çok zengin iki batığa rastlanıldı. Bunlardan biri kentin kuzey limanına denk gelen, içi mermer ve iberia tipi amphoralarla dolu Roma İmparatorluk Dönemi'ne ait olduğu tahmin edilen bir gemi batığı. İkinci gemi batığı da milattan sonra 6. ve 7. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen içinde ise çanak ve çömlek gibi yerel ve karışık malzemeyi (Mısır, Filistin ve Afrika malzemeleri) içinde bulunduran, Akdeniz'in doğu ve batısındaki farklı limanlara uğrayıp mal alım satımı gerçekleştiren bir gemilerden olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Buluntuların, Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nin ne derece önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkardığını vurgulayan Schneider, antik kentin Erken Bizans Dönemi'ne kadar ticari anlamdaki önemini ve kentin, Suriye, Mısır ve Anadolu kıyıları arasında bağlantı kuran önemli bir geçiş noktası niteliğini taşıdığının görüldüğünü bildirdi.

Schneider, antik kent çevresindeki su altı arkeolojik çalışmalarının 2013 kazı sezonunda da devam edeceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Muhabir: Derviş Çömez/Ali Güreli

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: