Elazığ Fırat Üniversitesi Elektrikli Araç Için Kolları Sıvadı

Fırat Üniversitesi tarafından hazırlanan, 'Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1003 Öncelikli Alanlar ARGE...

Fırat Üniversitesi tarafından hazırlanan, 'Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1003 Öncelikli Alanlar ARGE Projeleri Destekleme Programı' tarafından desteklenen 'Ters Relüktans Motorlu Elektrikli Otomobilin Tasarımı, İmalatı ve Kontrolü' başlıklı projeye, TÜBİTAK tarafından 1 milyon liralık destek sağlandı.

Fırat Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kürüm öncülüğünde hazırlanan 'Ters Relüktans Motorlu Elektrikli Otomobilin Tasarımı, İmalatı ve Kontrolü' adlı projede, 7 öğretim üyesi ile 7 yüksek lisans ve doktora öğrencisi görev alacak.

Reklam
Reklam

Türkiye’deki mühendislik fakülteleri arasında 6. sıradaki başarısı ile göz dolduran Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin başarılı akademisyenlerinin hazırladığı Elektrikli Otomobil Projesi sayesinde, Türkiye'nin tamamen yerli elektrikli otomobil hedefinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak araştırmalar yapılacak.

Konu ile ilgili bilgi veren Fırat Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kürüm, bu proje ile ülkenin tamamen yerli elektrikli otomobil hedefinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak araştırmalar yapılacağını söyledi. Kürüm, şöyle dedi:

“Proje kapsamında geliştirilecek yeni bir elektrikli motor, otomobilin her bir tekerin jantı içerisine yerleştirilecek ve otomobile 4 çekiş özelliği kazandırılacaktır. Sensörlerle sistemin sürüş dinamiklerinden alınan bilgilere göre otomobilin kontrolü, bu motorlar vasıtasıyla yapılacaktır. Böylece, bu kontrol yapısı aracın yol tutuş kabiliyetini artıracağı için virajlardaki savrulmayı azaltarak üstünlük sağlayacaktır. Proje süresince özgün yayınlar yapılarak literatüre katkılar sağlanacaktır. Yapılan teorik çalışmalar, üretilecek elektrikli otomobil prototipinin üzerinde yapılacak testlerle doğrulanacaktır. Otomobilin tasarım ve imalat süreci esnasında gerçek sürüş koşullarında, aktif ve pasif güvenlik modeli oluşturularak akıllı araç şeklinde geliştirilecektir.”

Reklam
Reklam

Projenin, yaklaşık 30 ay gibi bir sürede tamamlanacağını sözlerine ekleyen Kürüm, bu konuda kendilerine her türlü desteği sağlayan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ başta olmak üzere, rektör yardımcıları ile emeği geçenlere teşekkür etti.

Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri, bu yıl büyük bir motivasyonla proje başvurusunda büyük bir ivme yakaladı. Bu yılın ilk 3 ayında TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na toplam 54 proje başvurusunda bulunuldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: