Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı, Elazığ halk sağlığı müdürlüğünün birinci kuruluş yıldönümünü için bugün buradayız. Bu mutlu günde çalışma arkadaşlarımı ve siz değerli basın mensuplarını aramızda görmekten mutluluk duymaktayım.
Bilindiği gibi 2 kasım 2011 tarihinde uygulamaya giren 663 sayılı khk ile sağlık bakanlığı taşra teşkilatı yeniden yapılandırıldı ve 19 mart 2012 tarihinde Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü kuruldu ve 21 mart 2012 tarihinde müdür olarak atamam yapılarak Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü faaliyetine başlamıştır.
Müdürlüğümüz teşkilatlanması ve görevlerine kısaca değinecek olursak;
MÜDÜRLÜK BÜNYESİNDE HİZMET VEREN ŞUBELER
AİLE HEKİMLİĞİ ŞUBESİ
İzleme ve Değerlendirme Birimi
Uygulama Birimi
Eğitim ve Geliştirme Birimi
İlimiz 04.01.2007 tarihinde aile hekimliği uygulamasına başlamıştır. Aile Hekimliğinin amacı; birinci basamak sağlık hizmetlerine öncelik vererek, sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliği ve bu hizmetlerden herkesin ihtiyacı oranında yararlanmasını sağlamak ve böylece kişilerin yaşam kalitelerini ve sağlık standartlarını yükseltmektir.
Halen ilimizde 124 il merkezinde, 48 ilçelerde olmak üzere 172 aile hekimi bulunmaktadır.
BULAŞICI HASTALIKLAR ŞUBESİ
Bulaşıcı Hastalıklar Birimi
Tüberküloz Birimi
Aşı Programları Birimi
Bulaşıcı ve zoonotik hastalıkların önlenmesi,
Bağışıklama hizmetlerinin yürütülmesi ve takibi,
Personele ve halka yönelik eğitim çalışmaları,
2012 yılında;
• 291.477 doz aşının Müdürlüğümüz soğuk hava deposunda muhafazası yapılmış ve aylık periyotlar halinde soğuk zincir şartlarında ilgili sağlık kuruluşlarına nakli sağlanmıştır.
• 1116 bildirimi zorunlu hastalığın bildirimi yapılmıştır.
• 3279 hane ziyaret edilerek 10249 kişiye yüz yüze eğitim verilmiş ve 2682 adet kene korunma seti (kene kartı, bir çift eldiven ve broşür) dağıtımı yapılmıştır.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR PROGRAMLAR VE KANSER ŞUBESİ
Kanser Birimi
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi
Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi
Ruh Sağlığı Programları Birimi
Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Birimi
Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi
İlimizdeki obezite prevelansının tespit edilmesi, astım ve koah hastalığının ilerlemesinin önlenmesi, Halkın kanser hastalığı konusunda bilgilenmesi ve kanserlerin önlenmesi, Koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetleriyle verilmesi, Uçucu ve uyuşturucu maddeler ile tütün ve tütün ürünleri ile ilgili ürünlerle mücadelede, Çocuk ergen kadın ve üreme sağlığı konularında hizmet vermektedir.
2012 yılı içerisinde halk eğitimlerinde toplam 12.777 kişiye, okul eğitimleriyle de 4119 öğrenciye Beslenme, tuzun Azaltılması, Obezite ve Hareketli Yaşam konularında, 3089 kişiye kanser konusunda, 1583 kişiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı çerçevesinde eğitim verilmiştir.
4207 Sayılı Kanun Hükümlerinin Uygulanması kapsamında 14.789 işletmeye denetim yapılmış,ihlaller sonucunda 42 işletmeye ve 127 şahısa ceza kesilmiştir.
Toplam43.547 kişiye aile planlaması malzemeleri dağıtılmıştır.
ÇEVRE VE ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ
Çevre Sağlığı Birimi
Çalışan Sağlığı Birimi
İlimiz genelinde, insani tüketim amaçlı suların teknik ve hijyenik şartlara uygunluğu ile suların kalite standartlarının sağlanması, Kaynak suları ve içme sularının istihsali, ambalajlanması, etiketlenmesi, satışı, denetlenmesi,
Analiz sonuçlarına göre uygunsuzluk tespit edilmesi halinde uygunsuzluğun sebeplerini içeren raporlar hazırlanarak özel idare ve belediyelere gönderilmesi,
Yüzme sularının denetlenmesi,
Biyosidal ürünlerin denetlenmesi,
Deterjan, mekanik temizleme tozu ve çamaşır suları ve oyuncakların denetlenmesi
Kamu kurum ve kuruluşlarından gelen görüş talepleri ile çevre sağlığı konusundaki şikayetlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi,
Halk sağlığının korunması kapsamında kapalı ve açık alanlarda (konaklama, eğlence yerleri v.b.) genel çevre sağlığı denetimlerinin yapılması hususlarında çalışmalar yapmaktadır.
2012 yılı için;
İlimiz genelinde bulunan 629 depodan (182 merkez, 447 ilçeler) toplam 5.030 fotoğraf çekilerek Sağlık Bakanlığı Coğrafik Bilgi Sistemine kaydı yapılmıştır.
Merkez ve ilçe belediyelerinde daha önce belirlemiş olduğumuz izleme noktalarından her gün en az 5 bakiye klor ölçümü yapılmak suretiyle ilimiz genelinde toplam 14.035 adet bakiye klor ölçümü yapılmıştır.
İlimiz genelinde 1436 adet kontrol izleme, 544 adet denetleme izleme su numunesi alınmıştır.
Hazar Gölü yüzme alanlarından 49 adet su numunesi alınmıştır.
İlimizdeki 13 yüzme havuzundan 42 adet su numunesi alınmıştır.
Kamu Kurum ve kuruluşlarına ve vatandaşların müracaatlarına istinaden verilen görüş raporları ( Barınma ihtiyaç, Balık yetiştiriciliği, mezarlık yer seçimi, sürücü kursları, mevzi imar raporu, ÇED raporu, Kaynak suyu ruhsatı, İskan Raporu): 624
DESTEK HİZMETLERİ ŞUBESİ
İdari İşler Birimi
Mali İşler Birimi
Atama Birimi
Özlük İşleri Birimi
Disiplin ve Hukuk İşleri Birimi
İstatistik ve Bilgi İşlem Birimi
İlgili mevzuatlar çerçevesinde mal ve hizmet alımlarının yapılması,
Yatırımların planlanması ve uygulanması,
Personel özlük ve atama işlemlerinin yapılması,
Müdürlük bünyesinde hizmet veren araçların iş ve işleyişleri,
Mevcut binaların bakım onarımı.
Döner sermaye işletmesi, kira birimi, evrak kalem, arşiv, ambar-ayniyat, inşaat , teknik ve yardımcı hizmetler çalışmaları
Bilgi işlem ve istatistik çalışmaları,
Yemekhane hizmetleri yürütülmektedir.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBESİ
Toplum Sağlığı Hizmetleri Birimi
T.S.M’lerin ilde izleme ve değerlendirme faaliyetlerini yürütmek
2012 yılı içerisinde;
Denetim yapılan okul sayısı: 107
Beyaz bayrak verilen okul sayısı: 23
Okullarda diş ve sağlık taraması yapılan öğrenci sayısı : 26.614
Verilen defin ruhsatları:
Merkez ASM: 420
İlçe TSM : 12
İlçe ASM: 116
Cezaevlerinde toplam muayene sayısı: 5525
Staj yapan öğrenci sayısı: 32
Eğitim yapılan kişi sayısı: 38.567
Aktif Evde Sağlık Hizmeti alan kişi sayısı: 491
MÜDÜRLÜK BÜNYESİNDE HİZMET VEREN BİRİMLER
B- Merkez ilçe dahil 11 ilçemizde bulunan Toplum Sağlığı Merkezleri,
C- 1 adet Ana Çocuk Sağlığı Merkezi,
Ç- 1 adet Halk Sağlığı Laboratuarı,
D- 1 adet Verem Savaş Dispanseri,
E- KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)
F- 42 Sağlık Evi
G- 1 adet Misafirhane
Müdürlüğümüzün faaliyetine başlamasının üzerinden bir yıl geçti. Kurumun başlangıç sürecinde en verimli şekilde çalışmayı ilke edinen ekip arkadaşlarımla beraber Halk Sağlığı Müdürlüğünü şekillendirdik. Elazığ’ın sağlık alanındaki gelişim sürecinde üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde ifa etmeyi hedefleyen bir ekip olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu süreç içerisinde yaptığımız tüm faaliyetleri halkımıza duyuran ve bizim vatandaşlarımıza açılan penceremiz olan siz değerli basın mensubu arkadaşlarımıza da bir defa daha şükranlarımı sunar, sizden ve halkımızdan bu süreçte bizlere desteklerinin devamını vermelerini istiyoruz” denildi.
Ajans23 / Özge İnce
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz