'Elbistan'da Barajlar Tamamlanınca Sulu Tarım Yapılan Alan 3 Kat Artacak'

Türkiye’nin 4. büyük ovası olan Elbistan Ovası'nda sulu tarıma geçilmesi için barajların tamamlanması bekleniyor. Uzmanlar,...

Türkiye’nin 4. büyük ovası olan Elbistan Ovası'nda sulu tarıma geçilmesi için barajların tamamlanması bekleniyor. Uzmanlar, bölgeye can verecek barajların tamamlanması durumunda sulanan arazi oranının 3 kat artacağını belirtti.

Halen Elbistan’da çiftçiler kendi imkânlarıyla ve göletler vasıtasıyla 350 bin dönümlük sulak alanda üretim yapıyor. Barajların tamamlanması durumunda 1 milyon dönümlük alanda sulu tarım yapılabileceği bildirildi. Bu yıl kıraç alanlarda verimliliğin yüzde 10’a kadar düştüğünü belirten uzmanlar, bazı tarlalarda giderin karşılanamayacağı endişesiyle hububat biçmek için biçerdöverin bile girmesi istenmediğine dikkat çekiyor. Bu yıl ki durumun da göz önünde bulundurulduğunda barajların ne kadar önemli olduğunun bir kere daha ortaya çıktığını ifade eden Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, barajların bir an evvel tamamlanması ve hizmete sunulması gerektiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Bulut, “Barajlar tıpkı bizim Elbistan’ın il olması gibi artık rüyalarımıza girmeye başladı. Hayalimiz bir an evvel tamamlanması. 50 yıllık projeler var. 3 tane büyük baraj projemiz var. Süleyman Demirel, Devlet Planlama Teşkilatı'nda müdür iken buraların projesini çizmiş, devletin önüne bırakmış. Ama 50–60 yıldır bir kürek malzeme konmamış. Bilindiği gibi Adatepe Barajı 1995 yılında ihaleye verilmiş. Dolgusu 2010 yılında yüzde 67’si bittiği halde bir çalışma olmamıştı. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kahramanmaraş’a geldiğinde pankartlar açtık, dosyalar verdik. Tekrar Başbakan’ın emri ile Limak şirketi 2010’un Eylül ayında geldi, oraya başladı. 2011 yılının sonu itibariyle barajın dolgusu bitti.” dedi.

Bulut, şöyle devam etti: “Adatepe’nin dolgusu bitti, kanaletler ihaleye verilmedi. Su tutulmadı. Neyi bekliyor? Anlamış değiliz. Karakuz Barajı çok cazibeli bir baraj. Dar bir yere yapılıyor. Oradan gelirken cazibe ile Afşin Büğet köyünde regülatör çalıştırılarak yılda 2 milyon TL’lik enerji üretecek. Böylesi getirileri olan bir baraj bu. ÇED raporları bitmiş. En kısa sürede başlar inşallah. Bir de Kavaktepe Barajı var. Kavaktepe köyü sınırlarında. Yıllardır etüd çalışması yapılıyor deniyor. Henüz bir netice alınmadı. Bu barajlar tamamlandığında Elbistan’da en az 800 bin dekar alan sulu tarıma geçecek."

Reklam
Reklam

Bu yıl kırsal kesimde kuraklık yaşandığını aktaran Bulut, "Verimsizlikten dolayı hiç biçilmeyen tarlalar oldu. Biçilen yerler de dönümüne 100 kilogram ürün verdi. O da tohumluğu kurtarmıyor. Bunların hesabı yapıldığı zaman her sene büyük bir kaybımız var. Temennimiz bir an evvel bu barajların tamamlanması ve Elbistan Ovası'nın hizmetine sunulmasıdır. Barajların üretim ve verimlilik bakımında çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Halen çiftçimiz kendi imkânlarıyla kuyu suyu ile tarlasını suluyor. Bu da çiftçimizde ciddi bir kayba neden oluyor.” bilgisini verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz