Elden maaş devri kapanıyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kayıt dışı ile mücadelede önemli bir adım daha atıyor. Artık bir işçi çalıştıran bile maaşı bankaya yatıracak.

Kayıt dışı ile mücadele kapsamında önemli bir düzenleme daha hayata geçiyor. Maaşları elden verme uygulaması tamamen bitecek, bir işçi çalıştıran işveren bile maaşı bankaya yatıracak. Uygulama sayesinde sigortasız işçi çalıştırmak ve vergi kaçırmak zorlaşacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, yoksul ailelere gelir yardımından, istihdam çalışmalarına, Sosyal Yardım Bakanlığı'ndan, kayıt dışı ile mücadeleye kadar geniş bir yelpazede SABAH'ın sorularını yanıtladı. Mevcut uygulamada 10 ve daha fazla personel çalıştıranlar için maaşları bankaya yatırma zorunluluğu getirdiklerini hatırlatan Dinçer, "Önümüzdeki dönemde de herkesin parası bankaya yatırılsın diye düşünüyoruz. Bu, bir kişi çalıştıran için de geçerli olacak. Elden maaş verme sona erecek. 2002'de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranı yüzde 43'e düştü. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Kayıt dışılık daha da düşecek" dedi.

Reklam
Reklam

ESNAF İZLENECEK
Gümrükler, Maliye, TOBB, Sanayi Bakanlığı ile doğrudan iletişime geçen bilişim alt yapısının da kurulduğunu belirten Dinçer, "Tüm esnafı kayıt altına alan Sanayi Bakanlığı'nın veri tabanını kullanacağız. Bizde kayıtlı olmayan esnafı denetleme şansımız olacak. Geçen yıl 981 bin kişiyi kayıt altına aldık. Bu sistem sayesinda bu sayı daha da artacak" diye konuştu. Dinçer, yoksullukla mücadelenin en zayıf ayağı olarak 'yardım'ı gösterirken, hükümetlerin sosyal yardımı amaç edinemeyeceğini söyledi. Dinçer, "Hükümetlerin amaçları yoksullukla mücadele olmalı. Sosyal destek uzmanı projemiz ile ailelerle birebir temasa geçilecek. Çalışabilir fertler mesleki eğitime yönlendirilecek, İŞKUR aracılığıyla istihdamları sağlanacak" dedi.

Kredi kartları izlenecek
TÜBİTAK'la birlikte yürütülen Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri programı üzerinde iki yıldır çalıştıklarını kaydeden Dinçer, "Yıl sonunda bitecek olan programla, kişinin banka hesapları, kredi kartı harcamaları takip edilerek, gelir ve giderleri analiz edilecek. Gelirinin yetip yetmediği tespit edilecek. Bunlar belirlendiğinde yoksul ailelere yardım yapmak yerine bir hak olarak gelir bağlayacağız. Sistem, gereğinden fazla yardım alanları ve istismarcıları gösterecek" dedi.

Reklam
Reklam

210 bin kişiye iş
AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen "İnsan Kaynakları Operasyonel Programı"adı altındaki istihdam stratejisinin önemine dikkat çeken Ömer Dinçer, "Başlangıçta dezavantajlı gruplar üzerine odaklanarak 'bireysel danışmanlık' hizmetlerine doğru kayan bir yapılanma oluşturacağız. Bu yolla 210 binden fazla kişiyle birebir irtibat kuracağız. Dezavantajlı gruplara yönelik uygulama Eylül ayında başlayacak. Görevlendirilecek uzmanlar, ev ev dolaşacak. İşsiz olanlar veri tabanına kaydedilecek. Kendilerine nasıl iş bulunacağına vatandaşla birlikte karar verilecek" dedi.