Elektriğe zam yerine, yeni tarife modeli

Yaklaşık 4 yıldır elektriğe zam yapmayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, zamma direnmeyi sürdürüyor. Bakan Güler, zam yarine tarife değişikliği teklifine hazırlanıyor.

IMF'in elektriğe zam talebi üzerine Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın zam isteğine yaklaşık 4 yıldır direnen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yeni bir formül üzerinde çalışıyor. Bilindiği gibi elektrik zammı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in ortak kararı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın onayıyla gerçekleşebiliyor. Bu çerçevede, Bakan Babacan'ın IMF isteği baskısı doğrultusunda Maliye Bakanı Unakıtan'dan elektriğe zam istemesi, buna karşın Bakan Güler'in de sürekli Unakıtan'ı ikna etmesiyle elektriğe yaklaşık 4 yıldır zam yapılmazken, elektrik maliyetlerinin artması ve IMF direktifleri doğrultusunda Bakan Güler'in de direnci azalıyor. Ancak, Bakan Güler, yerli kaynaklara ağırlık verilmesiyle bu işin 4 yıldır götürülebildiği gibi bundan sonra da zam yapılmadan devam edebileceği görüşünde. Uzun zamandır zam yapılmaması için yollar arayan Bakan Güler, diğer ekonomi bakanlarının karşısına zam yerine tarife değişikliği önerisiyle çıkmaya hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

Hatırlanacağı gibi, AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından, meskenlerde aylık 150 kilowattsaatlik (kWh) tüketimi aşan her bir kWh için yüzde 50 zamlı tarife uygulaması 1 Nisan 2003 tarihinden geçerli olmak üzere kaldırılmıştı. Böylece tüketiciler, miktarı ne olursa olsun her bir kWh için aynı ücreti ödemeye başlamıştı. Elektrik zammından kaçınan Bakan Güler, ilk olarak bu uygulamayı yeniden hayata geçirmeyi planlarken, ikinci bir seçenek olarak da elektrikte saat ayarlaması konusu üzerinde çalışıyor. Elektriğin en çok kullanıldığı saatlerde fiyatın artması, az kullanıldığı saatlerde ise fiyatların düşürülmesi esasına dayanan bu sistemden en çok etkilenecek olan ise sanayi kesimi oluyor.

Öte yandan, ele alınan bu tarife sistemlerinin, yürürlüğe giren Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) ile ilgili hususları ve özelleştirme kapsamındaki TEDAŞ'ın satışına etkileri de araştırılıyor. Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Bakanlar Güler, Unakıtan ve Babacan'a elektrik zammı konusundaki çalışmayı bir an önce tamamlamalarını istediği öğrenildi.

Reklam
Reklam