Elektrik akımıyla sigaraya son

ADANA (İHA) - Binlerce yıldan bu yana uygulanan ve belirli hastalıkların tedavisinde işe yaradığı kanıtlanan "refleksoloji" biliminin modern teknolojiye uyarlanmasıyla geliştirilen RISE cihazıyla, 1 ile 4 seans arasında sigarayı bırakmanın mümkün olduğu bildirildi.

I Quit Smoking (IQS) Sigarayı Bırakma Programı Adana Bölge Müdürü Güner Serintürk, yaptığı açıklamada, ABD, Kanada, Avustralya, Avusturya, Almanya, İsviçre, Hong Kong, Suudi Arabistan gibi 25 ülkede hayata geçirilen RISE cihazıyla sigarayı bırakma programının Türkiye'de de 2005 yılında uygulanmaya başladığını belirtti.
Nikotin yoksunluğu sıkıntılarını ortadan kaldırarak sigarayı bırakmayı kolaylaştıran ve kulak yoluyla yapılan tedavide kullanılan RISE cihazıyla kişinin bağımlılığına, sağlık ve yaş durumuna göre bilgisayar tarafından belirlenmiş süre boyunca kulakta çeşitli noktaların uyarıldığını belirten Serintürk, "Bunu düşük frekansta elektrik akımıyla yapıyoruz. Acı hissedilmiyor ve yan etkisi de yok. Uyarım sonucunda beyin mutluluk hormonu salgılıyor. Bu sayede kişi sıkıntı yaşamadan sigarayı kolayca bırakabiliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan bu tedavi yönteminin yanında terapistin de kişiye psikolojik olarak sigaradan vazgeçebilmesi için yardım ettiğini söyleyen Serintürk, "Terapist, 6 ay boyunca kişiyi takip eder, zorlandığı vakitlerde çeşitli önerilerde bulunarak destek olur. Sigara hayatımızın içine iyice yerleştirmiştir. Her işimizi onunla yapmaya alışmışızdır. Tüm bunları sigarasız yapmayı yeniden öğrenmek gerekir. Bu noktada terapistin kişiye özel tavsiyelerini uygulamak gerekiyor" diye konuştu.

RISE cihazıyla sigarayı bırakma yöntemini 600 YTL'ye uyguladıklarını vurgulayan Serintürk, tedavinin bağımlılık derecesine göre 1 seans ile 4 seans arasında değiştiğini ve en fazla 6 ay sürdüğünü kaydetti.

Bu yöntemle dünyada 400 bin, Adana'da 115 kişinin tek seansta sigarayı bıraktığını söyleyen Serintürk, uygulamada yüzde 95 başarı sağlandığını sözlerine ekledi.