Elektrik borcunu ödeyemeyen köy satılıyor

ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman'ın Kahta İlçesi'ne bağlı Aktaş Köyü, milyarlara ulaşan elektrik borcu yüzünden ihtiyar heyeti tarafından satılığa çıkarıldı. 45 haneli, 500 nüfusu olan köyde pamuk ekimi için kurulan sulama istasyonlarına elektrik faturaları 50 ila 60 milyar lira arasında gelince köylüler, hükümete ve TEDAŞ'a tepki göstererek köylerini satışa çıkardıklarını açıkladılar.

Yüklü elektrik faturalarını ödeyemeyen köy halkı, girişe 'Satılık Köy' ilanını yapıştırarak Aktaş Köyü'nü 1,5 trilyona satılığa çıkardı. Köy meydanında çocuklarıyla toplanan köylüler, kendi imkanlarıyla kurdukları sulama istasyonları ile 20 bin dönüm üzerinde pamuk üretimi yaparak milli ekonomiye büyük katkı sağladıklarını söylediler. Elektrik borcu yüzünden büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya bırakıldıklarını ifade eden köy halkı, "Köyü alan olursa gelsinler, her tarafı ölçelim. Ortaya çıkacak fiyatla yaklaşık 1.5 trilyona kendilerine satalım" dediler.

Reklam
Reklam

Adıyaman ve özellikle Kahta İlçesi'nin Atatürk Barajı'nda su toplanmasıyla birlikte, sulu ve verimli arazilerini "GAP'a hediye" ettiklerini ifade eden Aktaş Köyü halkı, "Bizim verimli topraklarımız baraj suyu altında kaldı. Geriye kalan verimsiz topraklarda nafakamızı tütün ekimi yaparak geçiniyorduk. Tütüne gelen kotayla Adıyamanlı çiftçilerimiz perişan oldu. Arazileri olmayan tütün işçileri Çukurova'da pamuğa, Giresun'a fındık toplamaya gitti" diye konuştular.

Kahta çiftçisinin kendi imkanlarıyla, devletten hiç bir yardım almadan tarlasını, traktörünü ya da bankadan faizli kredi çekerek sulama istasyonları kurarak pamuk ekimine başladığını belirten Köy Muhtarı M. Ali Aslan, "Çiftçimizin kendi imkanları ile kurduğu sulama istasyonlarının elektrik faturaları kabarık geldi. Köylü faturaları ödeyemez duruma düştü ve hüsrana uğradı" dedi.

Adıyaman genelinde enerji fiyatlarının yüksek olduğunu ifade eden Aktaş Köyü Muhtarı M. Ali Aslan, 2003 yılında Hazine Müsteşarlığı tarafından çiftçiye ödenen yüzde 30'luk payın 2004 yılında ödenmediğini ve hükümetin bununla kalmayıp, bu yüzdelik payı kaldırdığını belirtti. Arslan,, "Sanayicimiz yüzde 50 düşük enerji bedelini öderken, niye çiftçilerimiz bundan mahrum bırakılmıştır? Neden çiftçilerimiz bundan faydalanmıyor? Geçen senelere göre gübre ve mazot fiyatı yüzde 40 arttı. Bu sebepten dolayı ilimiz genelinde tarımsal sulama abonelerine enerji bedelinin düşük tarife uygulanmasını ve Hazine Müsteşarlığı'nın daha önceki yıllarda uyguladıkları desteklemeye devam etmesini bekliyoruz. Sulama istasyonları için kurulan trafoların elektrik paralarını ödemek için tek çare, köyümüzün bir an önce satılmasıdır. Eğer alıcı çıkarsa köyü satıp, başka illere pamuk veya fındık toplamaya gitmeyi düşünüyoruz. En son gelen elektrik faturası 61 milyar 400 milyon lira. Elde ettiğimiz pamukları satsak bile bu parayı karşılayamıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam