Elektrik / Elektronik Mühendisliği mezunları ne iş yapar? Elektrik / Elektronik mühendisliği bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin düşündükleri en önemli şeylerden biri, okuyacakları bölümden mezun olduktan sonra iş hayatına atılma evresidir. Özellikle son zamanlarda pek çok alanda görev yapılabilen bölümler tercih edilir. Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden de mezun olduktan sonra birçok alanda çalışma imkanı bulunur. Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunları ne iş yapar?

Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü iletişim sistemleri, radar, navigasyon sistemleri ve elektrik üretim ekipmanı gibi birçok alanda elektrik ekipmanlarının tasarımlarını geliştirir. Tüm bunların yanı sıra aynı zamanda uçak ve otomobil tasarımlarında da yardımcı olurlar.

Çeşitli sektörlerde iş imkanı bulunan Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar genel olarak işin proje tasarım, üretim ve test aşamalarında çalışırlar. Oldukça önemli görevlere sahip olan bu kişiler yeni ürün ya da sistemlerin üretilmesinde ve proje aşamasında önemli rollere sahip olurlar. İş imkanlarının her geçen gün artış gösterdiği bölümden mezun olanlar geniş bir çalışma sahası içerisinde çalışma imkanlarına sahip olurlar. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü günümüzde sayısal puanlarla alım yapar. En çok tercih edilen bölümlerden biri olan bölüm hemen dersleri ile de zengin bir müfredata sahiptir.

Reklam
Reklam

Elektrik / Elektronik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, öğrencilere elektrik ve elektromanyetizma prensiplerini kullanabilen sistemleri ve aygıtları ele alan bilgilerin öğrencilere öğretilmesidir. Oldukça geniş kapsamlı bir konusu olan bölümde yazılım ve donanımların tasarımı ve geliştirilmesi ve uygulamaları da bu bölümün konuları arasında yer alır. Lise yıllarında öğretilen fizik dersi konuları bu bölüm için ilk adımlardan biri sayılır. Bu bilim dalının temelini oluşturan fizik dersinde öğretilen elektrik yükleri arasındaki ilişkiler ve devre çözümleri Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü için ilk adımları oluşturur.

Elektrik / Elektronik Bölümü dersleri ile de öğrenciler tüm bu sürece hakim olabilirler. Böylece bu bölümden mezun olanlar geniş kapsamlı olarak pek çok alanda iş imkanı bulabilirler. Zengin bir iş olanağına sahip olarak yetiştirilen ve mezun olduktan sonra oldukça donanımlı olarak mezun olunan bölümde öğretilen dersler şu şekildedir;

  • Analiz,
  • Fizik,
  • Genel Kimya,
  • Ekonomiye Giriş,
  • Matris Kuramı,
  • Bilgisayar Araçları,
  • Elektrik Mühendisleri için Olasılık,
  • Elektronik,
  • Enerji Dönüşümü,
  • Sistem Dinamiği ve Denetimi,
  • İletişim Mühendisliği,
  • Elektromanyetik Alan Kuramı,
  • Elektronik Laboratuvarı.
Reklam
Reklam

Elektrik / Elektronik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?

Sayısal puanı ile tercih yapılabilen bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Temel yeterlilik sınavı ve alan yeterlilik sınavı ile alımları yapılan bölümde yeterli puan alındığı takdirde bölüm tercih edilebilir. Bazı üniversiteler ise öğrencilerine 1 yıl İngilizce hazırlık dersi veriyor. Tercih yaparken bu şekilde tercih edenler için bölüm 5 yıl oluyor.

Sayısal dersler ile arası iyi olanların en çok tercih ettikleri bölümler arasında yer alan Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde analitik düşünce becerisi de gelişir. 4 yıllık lisans eğitimi bitirdikten sonra diploma almaya hak kazanan kişiler hem özel sektörde hem de kamuda oldukça geniş Elektrik / Elektronik Mühendisliği mezunları iş imkanları arasında seçim yapabilir ve herhangi birinde çalışabilir.

Reklam
Reklam

Elektrik / Elektronik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Zengin bir çalışma yelpazesine sahip olan Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar hem kamuda hem de özel sektörde çalışma imkanlarına sahiptirler. Mezun olan kişilerin çalışma alanlarının geniş olması sistemlerin ve ürünlerin hem üretimi hem de projelendirmesi alanında geliştirilmelerinden kaynaklıdır. Pek çok farklı alanda görev alabilme imkanına sahip olunduğu için de ülkemizde her zaman Elektrik Elektronik Mühendisine ihtiyaç duyuluyor. Elektrik / Elektronik Mühendisliği mezunları nerelerde çalışır sorusunun cevabına birçok alanı sayabilmek mümkündür. Mezun olan kişiler pek çok alanda ve sektörde iş bulabilirler.

Tüm elektronik yani teknolojik aletlerin bulunduğu yerde iş imkanına sahip olan Elektrik / Elektronik Mühendisliği mezunlarının kamuda iş olanakları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kamuda çalışan Elektrik Elektronik mühendisleri havacılık, bilgi işlem, imalat ve ulaşım gibi farklı alanlarda kullanılacak elektronik cihazları değerlendirebildiği için kamu içerisinde birçok alanda çalışma imkanı bulunur.
  • Yine bu bölümden mezun olanlar elektrik ve manyetik alanda çalışmalar yapabilir.
  • İnşaat ve şantiyelerde de çalışma imkanına sahiptirler.
  • Laboratuvar ve bürolarda çok sayıda elektrik elektronik mühendisi çalışır.
Reklam
Reklam

Elektrik / Elektronik Mühendisliği Mezunlarının Özel Sektörde İş Olanakları

Bölümü okuyan öğrencilerin aynı zamanda geniş niteliklere de sahip olması iş imkanı olasılığını da artırıyor. İyi bir düzeyde bilişim teknolojisine sahip oldukları için mezunların özel sektörde de iş bulma olanakları yükseliyor. Teknolojideki yeniliklere ayak uydurabilen mezunlar hem çoklu tasarım örneklerini hem de aynı zamanda teknik özellikleri de yakından takip edebiliyor. İş konusunda yaratıcı ve yenilikçi detaylar konusunda büyük özen gerektiren bir bölüm olduğu için düşünme becerisinin de yüksek olması şart.

Reklam
Reklam

Mezun olan kişilerin özel sektörde çalışma imkanları ile ilgili özellikle telekomünikasyon şirketlerinden bahsetmek mümkündür. Bunlar gibi birçok kurumlarda çalışabilme imkanı bulunan bölümde iş imkanları geniş içeriklere sahiptir.