Elektrik kontağından çıkan yangınlar 'kaçak akım rölesi'yle engellenebilir

Elektrik kontağından çıkan yangınların 'kaçak akım rölesi'nin her bina ve dairede kullanılmasının zorunlu hale getirilmesiyle...

Elektrik kontağından çıkan yangınların 'kaçak akım rölesi'nin her bina ve dairede kullanılmasının zorunlu hale getirilmesiyle önlenebileceği belirtildi. Kaçak akım rölesi bina veya daire içerisinde oluşan ani akım çekimlerinde veya kaçaklarda devreye girerek elektrik akımını kesiyor. Bu sebeple elektrik kurumu, yeni ruhsatlarda kaçak akım rölesi kullanımını zorunlu kılıyor.

Tokat Elektrikçiler Odası Başkan Yardımcısı Ali Karaçuha, elektrik kontağından çıkan yangınların asıl sebebinin izolasyon hataları ve kablolardaki deformasyondan kaynaklanan 'toprak kaçak akımı' olduğunu söyledi. Toprak kaçak akımının, izolasyon hataları nedeniyle malzemenin tutuşma sıcaklığına kadar ısınmasını ve tutuşma gerçekleştiğinde ise yangın çıkmasını sağladığını belirten Ali Karaçuha, "Bu tür hataların can ve mal güvenliğine zarar vermeden bertaraf edilmesi noktasında kaçak akım röleleri ve kaçak akım şalterlerinin kullanılmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Gerilimli bir iletkenin bir gövdeye yalıtım hatası sonucu temas etmesi ile toprağa akan akıma 'toprak kaçak akımı' denilmektedir. Elektrik akımı ise her zaman daha az dirençli yolu tercih etmektedir. Sistem çalışırken herhangi bir noktada elektrik kablolarına veya alıcılara fiziksel temasta bulunduğunda, izolasyon hataları da var ise elektrik akımı temas eden cisim üzerinden kısa yoldan toprağa akarak geldiği noktaya dönmek isteyecektir. Biz toprak üzerinden devresini tamamlamak isteyen bu akımı 'toprak kaçak akımı' olarak nitelendirmekteyiz. Burada fiziksel temas, canlı varlıklar tarafından gerçekleşirse yaralanma veya ölümlere varan kazalar oluşabilmektedir. Yaralanma, ölüm ve yangın çıkması gibi elektrik tesisatı kaynaklı olumsuzlukları bertaraf etme noktasında kaçak akım röleleri ve kaçak akım şalterlerinin kullanılmasının zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır." dedi.

Reklam
Reklam

Kaçak akım koruma rölesinin görevinin bir yalıtım hatasından kaynaklanan hata olduğu anda devreyi keserek devrenin akımına maruz kalabilecek insan ve canlıların hayatını kurtarmak olduğunu belirten Karaçuha, tesisatların mutlaka yetkili elektrikçiler tarafından yapılması gerektiğini, yetkisiz elektrikçinin acemi şoförden daha tehlikeli olduğunu kaydetti.

Karaçuha, binalarda kullanmanın şart olduğu kaçak akım rölesi, oluşan bir hata ya da arızadan dolayı sürekli devreyi kesmeyi başlaması durumunda çağrılan elektrikçilerden bazılarının işin kolayına kaçtığına dikkat çekti. Karaçuha, kaçak akım rölesini devre dışı bırakarak bu kişilerin kısa ve ekonomik yoldan arızayı giderme yolunu tercih ettiğini belirtti. Karaçuha, böylece ileride olabilecek arıza ve kısa devrelerde akımı devre dışı bırakacak bir parça olmayacağından yangınlara, elektrik akımına kapılmalara davetiye çıkarıldığını vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: