Elektrikçilere Topraklama Semineri

Malatya Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından üyelerine yönelik olarak “Elektrik İç Tesisleri...

Malatya Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından üyelerine yönelik olarak “Elektrik İç Tesisleri Yönetmenliği, Topraklama Yönetmenliği ve Proje Hazırlama Yönetmenliğinin Uygulanması” konulu seminer verildi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere; Türkiye Elektrik-Elektronik ve Benzerleri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Abdullah Kaya, Prof. Dr. İsmail Kaşıkçı, Malatya Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Baştürk ile elektrikçiler katıldılar.

Reklam
Reklam

Seminerin açılışında konuşan Hüseyin Baştürk, “5362 sayılı yasa çerçevesinde üyelerin mesleki ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetleri kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatine uygun olarak gelişmelerini ve mesleki eğitimlerini sağlamak amacıyla böyle bir seminer düzenledik” dedi.

Abdullah Kaya ise, Malatya’da her zaman ve her dönem güzel çalışmaların yapıldığını belirterek, bu konuda Malatya’daki elektrikçi esnafının şanslı olduğunu kaydetti. Seminere elektrikçilerin her zaman birlikte çalıştığı FEDAŞ’ın, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile denetim bürolarının katılmamasına sitem eden Kaya, "9 Şubat’ta bir yönetmeliğiniz çıktı. Elektrikle ilgili fen adamlarının yetki, görev ve sorumluluklarıyla ilgili yönetmelik. Biz yapım konusunda yetkiliyiz, yapım konusunda eğitim alıyoruz, yapım konusunu biliyoruz, didik ve yapım konusunda yetkilerimiz 10 kat arttırıldı. Bu konuda arkamda tüm oda başkanları vardı ve tüm kamu kurumları ve kuruluşları bu konuda inandırıldı. Yönetmelik böyle çıktı, yoksa çıkmazdı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Almanya’dan seminer için gelen Prof. Dr. İsmail Kaşıkçı, "Esas eğitim okulda verilir. Teknisyen ne iş yapacaksa, hangi dalda eğitim aldıysa, o eğitimi yüzde 95 okulu verir. Üniversite için de bu böyledir. Yani bir elektrik mühendisi yapacağı işin yüzde 95'ini üniversitede öğrenir. Çıktığı zaman o artık yüzde 95 tüm konulara hakimdir. Türkiye’de tam tersidir. Türkiye’de yüzde 5 eğitim verilir, yüzde 95 çıktığın zaman kendini bir okyanusta bulursun. O okyanus o kadar büyük ki, ne yapacağını şaşırırsın" ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki tip projelerin yanlış ve gereksiz projeler olduğunu söyleyen Kaşıkçı, Türkiye’de 30 yıllık bilgilerle tesis projelerin yapıldığını, ancak gelişmelere göre proje hazırlanmadığını dile getirdi. Kaşıkçı, "Halen Türkiye’de 20-25 yıllık bilgiyle tesis yapılıyor. Türkiye, Batı’dan sistemi alabilir ama kopya edemez. Türkiye hiç durmadan kopya yapıyor. Elektrik mesleğini uygulayan her kişi, teorik bilginin yanı sıra yönetmelikleri, norm ve standartları bilmek, uygulamak, kaliteli ve güvenlikli bir elektrik tesisatı kurmak zorundadır. Bugün yürürlükte olan Topraklama Yönetmeliği, Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ve Proje Hazırlama Yönetmeliği'nin uygulanmasında hala sorunlar vardır, zorluklar yaşanmaktadır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Katılımcılara, “Elektrikçinin bir ayağı hapiste, bir ayağı mezardadır” sözünü hatırlatan Kaşıkçı, elektrikçilerin eğitimlerini ve uygulamaları gereken standartları çok iyi bilmeleri gerektiğini vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: