Elektrikli otomobilin ilk şarj istasyonunu Bakan Ergün açtı

Elektrikli otomobiller için ilk şarj istasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bahçesindeki otoparka kuruldu. Burada Renault...

Elektrikli otomobiller için ilk şarj istasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bahçesindeki otoparka kuruldu. Burada Renault Fluence marka arabayı şarj eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün daha sonra otomobili sürdü. Bakanlığa 5 tane elektrikli otomobil aldıklarını söyleyen Ergün, “Bu konforunu test edince kendim de elektrikli otomobil alabilirim.” dedi.

Şarj istasyonunun açılışı öncesi konuşan Ergün, Türkiye’deki otomobil satışlarının 1 milyon rakamına ulaşacağını belirtti. Bakan Ergün, Türkiye’nin genç nüfus olması, otomobil sahipliğinin Avrupa ortalamasının çok altında olması ve kredi imkanlarının rahatlaması sebebiyle iç pazardaki satışların artacağını ifade etti. Firmalara otomobil iç pazarına yeni modeller getirmelerini tavsiye eden Ergün, “Türkiye’deki pazarda ilk 3 sırada yer alan firmaları Türkiye’ye yatırıma ve üretime davet ediyoruz. 1 milyonu aşacak iç pazarda Türkiye’de bir marka oluşturmak, Türkiye’de üretilen tasarımı dünya pazarlarına sunmak en önemli hedeflerimizden.” dedi. Türkiye’nin doğalgaz ve petrolü bulunmadığını zenginlik için kendi insan gücüne dayalı politika izlemesi gerektiğini dile getiren Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk girişimcisinin potansiyelini açığa çıkarmak için önündeki engelleri kaldıracaklarını aktardı.

Reklam
Reklam

FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ GERÇEKÇİ DEĞİL

Konuşmasının ardından gazetecilerin kredi faiz oranlarının yükseleceğine ilişkin sorularını cevaplayan Ergün, kredi faiz oranlarının yükseleceğine dair beklentilerin konuşulmasının otomobil tüketiminde talebi öne çektiğine işaret etti. Son zamanlardaki yoğunluğun bu söylentilerden kaynaklandığını vurgulayan Ergün, “Merkez Bankası arttırmadı. Esas amacımız faiz oranlarının reel faiz oranlarının 0’a yakın olmasıdır. Türkiye ekonomisinde faiz artışı beklentisi çok gerçekçi değil.” dedi.

OTOMABİLDE VERGİYLE DEĞİL, YATIRIM VE ÇEŞİTLE ÇÖZÜM

“Cari açığı azaltmak için ithal otomobile vergi koyulup koyulabilir mi?” sorusana Ergün, vergi artışı gibi bir karar alınmadığını söyledi. Yeni hükümetin kurulacağını, ekonomik gelişmeler yeniden değerlendirileceğini aktaran Ergün, “Bugün itibariyle alınmış vergi artışı kararı söz konusu değil.” dedi. Türkiye’nin otomotivde kritik noktada olduğunu vurgulayan Ergün, yeni yatırımlar için çalıştıklarını şu sözlerle anlattı: “Otomotiv kaleminde 2008 yılında 3,5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdik, 2010 yılında 373 milyon dolara düştü. 2011 yılında ise şu anda eksideyiz. İthalat ihracatımızı geçmiş bulunuyor. Otomotivde ithalatçı pozisyonuna düşmek ve orada kalmak istemiyoruz. Vergi artışlarıyla kredi faiz artışlarıyla önüne geçmek gibi politikalar değil. Esas yol, vergiyi arttırmaktan ziyade ürün çeşitliliğini arttırmaktır. Bu ürün çeşitleriyle bu talebi karşılamaya yetmez. 13-14 çeşit üretiyoruz 100’den fazla çeşit Türkiye’ye giriyor. 15-20 markayı daha fazla çeşit üretmesini istiyoruz. Hiç üretmeyenlerin Ford’a davet yaptık. 50 binden fazla satışı var otomobil üretimi yok. Mutlaka otomobil yatırımı yapması için teşvike getiriyoruz. Opel, WW gibi markaların Türkiye’de yeni dönemde birkaç çeşit otomobil üretmesini ihracatçı konumunu yükseltmesinde önemli rolü oynayacak.”

Reklam
Reklam

Bakan Ergün soruları cevaplamasının ardından arabayı şarj edip test sürüşü için direksiyona geçti. Ergün’ün test sürüşünü çekmek için gazeteciler bir kamyona bindi. Arkasından bakanlık etrafından tur atan Ergün, aracın klima ve radyo sesinden başka bir ses çıkarmadığını belirtti. Arabada yağ, zincir olmadığını söyleyen Ergün, ilerleyen dönemde arabaların evlerden bile şarj edileceğini kaydetti.

AKÜ İÇİN HER AY 79 DOLAR

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise marka olarak birkaç ay içinde seri üretime geçeceğine dikkat çekti. Elektrikli araçların evlerden ve işyerlerinden şarj olabileceğini ifade eden Aybar, park alanlarında şarj olabilmesi için istasyonlar kurulacağını vurguladı. Aybar, aracın aküsünün firmaya ait olduğunu arabayı alanların Avrupa’da aylık 79 dolar kira berdeli ödediklerini Türkiye’de de rakamın önümüzdeki günlerde belirleneceğini aktardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz