Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, elektrikli otomobillerden 700 tane ürettiklerini, önümüzdeki günlerde piyasaya sürmeye hazırlandıklarını söyledi. Renault MAIS Genel Müdürü İbrahim Aybar ise elektrikli otomobillerle günlük 5 lira yakıt parası ödenerek, ulaşımın sağlanabileceğini ifade etti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Renault, Sıfır Salımlı İşbirliği Hazırlık Programı anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşma, çevre dostu elektrik motorlu araçların, dünyanın diğer öncü şehirlerinde olduğu gibi Kocaeli’de de kullanımı ve yaygınlaştırılması konusunda işbirliği oluşturmayı amaçlıyor.
Anlaşma, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Renault MAIS Genel Müdürü İbrahim Aybar ile Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu tarafından imzalandı. Bu yıl, üç elektrik motorlu model Fluence Z.E., Kangoo Z.E. ve Twizy lansmanı, ardından, 2012 yılında ZOE lansmanı ile Renault’nun tarihinde bir dönüm noktası oluşturacak. Renault ve Nissan elektrik motorlu araçların geliştirilmesini ve ticarileştirilmesini teşvik için dünyanın farklı bölgelerinde hükümet ve yerel paydaşlarla 100'den fazla işbirliği anlaşması imzaladı.
DİZEL OTOMOBİLLERLE AYNI FİYATTA OLACAK
Renault Maisi Genel Müdürü Aybar, Fluence’in Türkiye’den bütün dünyaya gönderilmeye hazırlandığını söyledi. Onun için satın alınabilir bir fiyat belirlediklerini ifade eden Aybar, dizel motorlu araçlarla aynı fiyatta olacağını dile getirerek, “Dizel fiyatına eş değer bir fiyat olacak. Bu birinci iddiamız, bu iddiamızı yerine getirecek seviyeye geldik.” dedi. Aybar, elektrikli otomobillerin bakımının dizel araçların bakımından daha düşük olacağını dile getirdi.
YAKIT PARASI GÜNLÜK 5 LİRA
Aybar, 10 bin kilometrenin üstünde bir mesafe alındığında, ekonomik olarak geri dönüşümün çok büyük olacağını dile getirdi. Günlük olarak 5 liralık bir elektrikle ulaşımın sağlanabileceğini ifade eden Aybar, “Bu araca koyduğunuz elektriğin bedeli ucuz. 1 şarj, aşağı yukarı pilin kapasitesi 22 kilowatt saat olduğu için bu kadar bir elektrik tüketimi oluyor. Bunun bugünkü bedeli gündüz tarifesinde en fazla 5 lira, gece tarifesi ile 2,5 lira. Bu kadar önemli bir tasarrufu ekonomiye kazandırıyor. Onun dışında yakıt dışa bağımlı değil, sadece Türkiye’de ürettiğimiz kendi enerjimizle oluyor.” diye konuştu.
0’DAN 50 KİLOMETREYE 4 SANİYEDE ÇIKACAK
Elektrikli otomobilin, hız olarak benzinli ve dizel otomobillerden geri kalmadığını kaydeden Aybar, 0’dan 50 kilometreye 4 saniyede çıkılabildiğini belirtti. Aybar, aracın hızı hakkında şu bilgileri verdi: “Normalde, benzinli ya da gazlı bir araçta 0’dan 50 kilometre hıza ulaşmaya çalışmanız size 6 saniyeyi buluyor. Bu araçla o kadar sınırlama yapmamıza rağmen 4 saniyeyi buluyor.”
Aracın, her yerde şarj edilebildiğini de dile getiren Aybar, “Yeter ki elektrik olsun. Evdeki iş yerindeki her yerdeki elektrikle priz ile şarj edilebiliyor. Yeter ki 16 amper topraklı priz olsun.” diye ifade etti.
700 ADET ÜRETİLDİ
Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, otomobilin çok çevreci olduğunu, elektrikli otomobil ile karbondioksit salınımını sıfıra indirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Geniş bir ürün yelpazesi ile geniş bir müşteri profiline hitap etmeye çalıştıklarını kaydeden Tunalıoğlu, bunun için 4 otomobil ürettiklerini dile getirdi. Tunalıoğlu, şöyle dedi: “Bunlardan en çok heyecanlandığımız Fluence’in elektrikli modeli. Önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak Fluence’in elektrikli modelini, Bursa Oyak Renault fabrikasında üretiyoruz. Son bir senenin çalışması olarak şu anda seri üretime geçtik. 700 tane ürettik. Müşteri ile buluşması için günleri sayıyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz