Elektromanyetik tehlike uyarısı

Erzurum SSK Bölge Hastanesi Asabiye Servisi Şefi Dr. Mehmet Yavuz, teknolojinin ve endüstrinin gelişmesi ile beraber, elektromanyetik unsurların da insan sağlığını etkilediğini söyledi ve "Elektromanyetik yoğunluk beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor" dedi.

Özellikle çarpık kentleşme ve binaların belirli yerlerde kümelenmesi, çok dar bölgelerde yüksek apartmanların ve sıkışık yerleşim merkezlerinin olması, elekromanyetik dalgaların daha da yoğunlaşmasına ve daha fazla zararlı etkiler ortaya çıkarmasına neden olduğunu kaydeden Dr. Mehmet Yavuz, "Yoğun elektromanyetizm insan sağlığını ciddi ciddi tehdit eder mahiyettedir. Elektromanyetik yoğunluk özellikle beyin fonksiyonları üzerine olumsuz etkiler yapmaktadır. Özellikle unutkanlık, başta uyuşma ve baş ağrısı ön planda ortaya çıkan şikayetler olmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Cep telefonun kullanılmadığı sürece kapalı tutulması gerektiğini kaydeden Dr. Mehmet Yavuz, "Gerekmedikçe cep telefonları kullanmayın. Telefon açıkken üzerinizde değil el çantanızda bulundurun. (Kalp üstünde, bel ve göğüste bulundurmayın) Günlük konuşma süreniz kısa olmalı ve telefonla bir yeri ararken cihazı başınızdan uzak tutunuz. Telefonla konuşurken sadece bir kulağınızla değil, münavebeli olarak her iki kulağa alarak konuşma yapınız. Dinlendirici bir uykuya geçmek için en ideal koşul yatak odasında TV ve radyo bulunmamasıdır. Kullanmadığınız aletleri ya kapalı tutun, ya da fişten çıkarın. "Stand by konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik oluşturacaktır. Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin, ya da ekran filtresi kullanın mümkünse plazma ekran tercih edin" şeklinde konuştu.
Yavuz ayrıca şu uyarılarda bulundu: "Elektrikli battaniye kullanmayın, ya da yatmadan önce battaniyeyi ısıtıp, sonra fişten çekerek kullanın. Güçlü elektromanyetik alanlar pineal bezden melatonin salgılanmasını etkiler. Saç kurutma makinasının manyetik alanı yüksektir bu nedenle, sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanın. Uyku düzeninizin bozulmaması için yatarken kullanmamayı tercih edin. Mikrodalga fırın çalışırken en az bir metreden uzakta durun. Gerekmedikçe kullanmayın. Fotokopi makinelerinden (yüksek manyetik alan) en az 50 santim uzakta durun. Elektrikli tıraş makinesini şarjlı kullanmayı tercih edin. TV ekranlarından (ön ve arkasından) en az 2 metre uzakta bulunun. Çamaşır, bulaşık vs. makineleri çalışırken yakınında bulunmayın.Elektrikli saat, radyo alarmı başucunuzda bulundurmayın (pilli kullanmayı tercih edin). Elektrikle çalışan radyolu çalar saatleri başınızdan mümkün olduğunca uzakta tutun."

Reklam
Reklam

Dr. Yavuz, elektormanyetik kirlilik en sık olarak baş ağrısı, unutkanlık, başta dolgunluk hissi, yorgunluk ve halsizlik, depresyon, uykusuzluk, boğazda kuruma gibi şikayetlere sebebiyet verdiğini de sözlerine ekledi.

ERZURUM (İHA)