Elektronik imza hayatı kolaylaştıracak

ANKARA (İHA) - Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, çok yakında çıkacak bir Başbakanlık genelgesinin, 23 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Elektronik İmza Yasası'yla ilgili konulardaki teknik ve idari yapılanmayı şekillendireceğini söyledi.

Telekom Dünyası Dergisi'nin organize ettiği, Devlet Planlama Teşkilatı, Telekomünikasyon Kurumu ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından desteklenen 'E-imza&e-Türkiye Sempozyumu' Ankara Etap Altınel Oteli'nde başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, topyekün bir toplumsal dönüşümü ifade eden bilgi toplumuna dönüşüm sürecini; ne hükümetlerin, ne de diğer unsurların tek başlarına gerçekleştirmelerinin mümkün olmadığını belirterek, bu süreçte, kamu kuruluşları kadar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve basına önemli görevler düştüğünü ifade etti. Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünün, AK Parti Hükümeti tarafından daha önce hiç olmadığı kadar ciddiyet ve kararlılıkla ele aldığını söyleyen Şener, Hükümetin Acil Eylem Planı kapsamında hazırladığı 'e-dönüşüm' Türkiye Projesi Kısa Dönem Eylem Planı'nda elektronik imzanın yasalaşması konusuna yer verilmesi ve 'e-dönüşüm' Türkiye İcra Kurulu'nda konunun ciddiyetle ele alınmasının bunun en önemli göstergesi olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Konuşmasında, 23 Ocak 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik İmza Yasası'nın 23 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini anımsatan Şener, "Yasa ile yapılan düzenlemeler, kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında yapacakları iletişimin yanı sıra, vatandaşlar ve iş alemi arasındaki iletişimin niteliğini, güvenilirliğini, etkinliğini ve hızını da büyük oranda ve olumlu yönde etkileyecektir" dedi. Şener, Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de giderek yaygınlaşacak olan elektronik imza uygulamaları kapsamında; kamu kurum ve kuruluşlarının elektronik ortamlarda yürütecekleri iş ve işlemlerde uyumlu, birlikte işler ve güvenilir bir yapıda çalışmalarının yaşamsal öneme sahip olacağını vurguladı.

Çok yakında çıkması beklenen bir Başbakanlık genelgesi ile elektronik imza konusundaki teknik ve idari yapılanmanın önemli ölçüde şekillenmiş olacağının da altını çizen Şener, "Bu gelişmeler sonucunda, kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında, vatandaşlarla ve özel sektör kuruluşlarıyla olan bilgi ve belge değişimlerinde yepyeni bir safhaya geçilmiş olacaktır. Uygulamanın sonuçlarının, herkesi ve her kesimi tatmin etmesini bekliyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Sempozyumun açılışında söz alan HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga ise HP'nin bir dünya devi olduğunu söyledi. HP'nin, müşterilerinden teknolojiyle ilgili hayal kurmalarını istediğini dile getiren Tulga, "Siz hayal edin. Biz onu gerçekleştirelim ve çalışabilirliğini ispatlayalım" dedi. Tulga, 80 milyar dolar ciroya sahip HP'nin 15 milyar dolar nakit fazlasının bulunduğunu, bu parayı yenilikçi projelere aktarmak istediğini sözlerine ekledi.