Elektronik sigara ani ölümlere sebep oluyor!

Sigaranın ölümcül zararları herkes tarafından biliniyor. Sigaranın bu zararlarından ötürü elektronik sigaranın daha az zararlı olduğunu düşünülüyor. Bu sebeple kullanıcılar elektronik sigarayı sigaraya oranla daha fazla tercih etmeye başladılar. Fakat artan elektronik sigara kullanımı konusunda uzmanlar şok edici açıklamalarda bulundu…

Elektronik sigara kullanımı her geçen gün artış göstermekte. Kullanıcılar elektronik sigaranın daha az zararlı olduğunu düşünüyorlar fakat yapılan araştırmalara göre elektronik sigaranın en az sigara kadar sağlığa zararlı olduğu öğrenildi. Uzmanlar elektronik sigaranın içerisinde bulunan binden fazla kimyasalın ani ölümlere neden olabileceği yönünde açıklamalarda bulundular.

“ELEKTRONİK SİGARALAR ANİ ÖLÜMLERE SEBEP OLABİLİR”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Volkan Taşkın, "Elektronik sigaralar, tütün sigaralarından daha farklı kanserojen maddeler içermektedir. Kişilerde akciğer ödemi ile ani ölümlere sebep olabilir. İlerleyen dönemlerde kanser yapıcı etkileri daha net anlaşılacaktır" dedi. Sigara ve tütün ürünlerinin bugüne kadar insanlığa en çok zarar vermiş ve vermeye devam eden zararlı alışkanlıkların başında geldiğini anlatan Dr. Volkan Taşkın, "Maalesef tütün endüstrisi giderek artmaya ve çeşitlenmeye devam etmektedir. Günümüzde sigaranın zararları bilinmesine rağmen yüksek kullanım oranları bulunmakta ve halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“İÇERİSİNDE 4 BİNE YAKIN KİMYASAL MADDE VAR”

Sigaranın içerisinde yaklaşık 80 tanesi kanserojen olmak üzere 4 bine yakın kimyasal madde bulunduğunun altını çizen Volkan Taşkın, "Özellikle en tehlikelileri; arsenik, formaldehit, gübrenin ana maddesi amonyak, aseton, pil bataryalarında bulunan kadmiyum gibi maddelerdir“ açıklamasını yaptı. Sigaranın aktif veya pasif içiciliği birçok kişide her geçen gün KOAH ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olduğunu aktaran Uzm. Dr. Taşkın, sigaraya maruz kalan hastaların nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma ve solunum yetmezliği gibi çok zorlu bir hastalık sürecine girebileceklerini de söyledi.

“SAĞLIKLI BİR HAYAT SÜRMEK İÇİN SİGARADAN UZAK DURALIM”

Dr. Taşkın sigara bağımlılığı hakkında da bilgiler vererek, "Sigaranın içindeki bağımlılık yapıcı madde nikotindir. Sigara bırakmada en önemli nokta kişinin bırakma konusunda istekli ve kararlı olmasıdır. Nikotin yerine koyma tedavileri ve moraterapi gibi diğer alternatif tedaviler ile destek sağlanabilir. Sigarayı bırakan kişide ilk yarım saat içinde nabız ve kan basıncı normale döner, 6-8 saatlik sürede kandaki karbonmonoksit düzeyi düşer, 24 saatte ise akut miyokard enfarktüsü geçirme riski yarıya iner. Daha sonra geçen günler ve yıllar içinde çeşitli hastalıkların riskinde önemli azalmalar olur. Uzun süre sigara içmiş kişilerin sigarayı bıraksalar bile akciğer kanseri ve KOAH riski azalmakla birlikte devam eder. Bu yüzden 50 yaş ve üzerinde sigara içme hikayesi olan kişilerin mutlaka sağlık kontrolünden geçmeleri önerilmektedir. Sonuç olarak sigara ile dost olursak, hastalıklar da bizimle dost olur. Sağlıklı bir hayat sürmek için sigaradan uzak duralım“ dedi.

Reklam
Reklam

(İHA)

Anahtar Kelimeler: