Eli sıkı Almanlar eleştiri konusu oldu

İhracatı şahlanan Almanya'da ekonomi hızla büyüse de, iç tüketim düşüş trendinde. Bu dengesizliğin küresel ekonomiye olumsuz yansıdığı eleştirileri artıyor.

Almanya'nın ihracatı şahlanıyor

Almanya'dan gelen son ekonomik veriler, ağustos ayına kıyasla Almanların eylül ayında yüzde 2,3 oranında daha az alışveriş yaptığını gösteriyor.

Tüketici endeksindeki düşüş, dış pazarlara ihraç mallarını artan oranda satan Almanların iç talebi de canlandırması gerektiği çağrılarına yol açtı.

Gözlemciler, Alman mallarına dış pazarda talebin giderek büyümesine karşın, Almanya'nın kendi iç pazarında azalan tüketimin küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini öne sürüyor.

Avrupa Birliği'nde ekonominin motoru sayılan Almanya, küresel sıralamada ABD, Çin ve Japonya'nın ardından dünyanın dördüncü büyük ekonomisi konumunda.

Reklam
Reklam

Almanya yakın zaman içinde göz dolduran bir ekonomik peformans sergiledi.

Bu yıl yüzde 3 buçuk dolayında bir büyüme oranı yakalayan Almanya'nın ekonomisi son 20 yıl içerisinde bu kadar hızlı büyümemişti.

İşsizlik, iki yıl aradan sonra ilk kez 3 milyon kişinin altına düştü.

Fakat Almanya'ya dışarıdan bakan eleştirel çevreler, ''Almanlar paralarını harcamaya başlamazsa, bu olumlu veriler küresel ekonomiye yansımayacaktır.'' diyor.

İhracata ağırlık vererek ekonomisinda hızlı bir büyüme yakalayan ülkeler, ciddi miktarlarda ticaret fazlası kaydediyor.

Bunun küresel ekonomide dengesizliğe yol açtığını düşünen ABD Başkanı Barack Obama, ithal ettiğinden çok daha fazlasını ihraç eden ülkelerin ticaret fazlasına limit konmasını gündeme getirdi.

Almanya'nın eylül ayı tüketici verileri, sözkonusu dengesizliğin biraz daha açıldığını, dışarıya artan miktarda mal satmalarına karşın Almanların kendi paralarını sıkı sıkı tuttuğunu gösteriyor.

Bu da Alman ekonomisindeki toparlanmanın yakın zamanda Avrupa'nın geri kalanını da canlandıracağı beklentilerini baltalıyor.

Reklam
Reklam