Kâğıt parada geri dönüşüm yüzde 98 tamamlanırken, 230 milyon liralık bozuk para, kumbara, dilek havuzu ve koleksiyoncuların elinde bulunuyor.
Paradan 'Y' ibaresinin kaldırılmasının üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen madeni paraların dörtte biri henüz geri dönmedi. Zaman'ın haberine göre, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren piyasada bulunan Türk Lirası madeni para miktarı tutar olarak yüzde 73,34 seviyesinde kaldı. Yaklaşık 230 milyon liralık bozuk para kumbara, dilek havuzu ve koleksiyoncuların elinde bulunuyor. Yıl sonunda YTL ve YKr'li madeni paraların bir yıllık zamanaşımı süresi doluyor. 31 Aralık 2010 tarihine kadar madeni paranın Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinden değiştirilmesi gerekiyor.
26 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla TL'ye dönüşümün banknotlarda oran olarak yüzde 98,55 olduğuna dikkat çeken Merkez Bankası kaynakları, "Kâğıt paradaki dönüşüm büyük ölçüde tamamlandı. Madeni parada ise oran tutar olarak yüzde 75'e yaklaştı. Birkaç puanlık daha artış bekliyoruz. Elinde metal parası olan varsa yıl sonuna kadar değiştirsin. Aksi takdirde herhangi bir şekilde kullanamaz." uyarısında bulunuyor. Banka yetkilileri dilek havuzu ve koleksiyoncular gibi yerlerde bulunan madeni paraların geri dönüşümünü ise beklemiyor. Kâğıt paralardaki dönüşümün tamamlanmasına rağmen madeni paraların dörtte birinin vatandaşın elinde kalması Hazine Müsteşarlığı'nın yüzünü güldürdü. Hazine'ye bağlı Darphane Genel Müdürlüğü geri dönüşü olmayan 230 milyon liraya karşılık TL ve kuruş madeni para basmayacağı için bu miktarda kâr yazacak. Öte yandan piyasadaki hareketliliğin göstergelerinden olan emisyon hacmi de artış gösteriyor. Dolaşımdaki kâğıt para miktarını gösteren emisyon hacmi 23 Temmuz Cuma günü, bir önceki güne göre, 891 milyon 838,05 bin lira artarak 44 milyar 192 milyon 550,93 bin lira olarak gerçekleşti. Emisyon hacmi geçen yılın temmuz ayında yaklaşık 34 milyar lira idi.
KOLEKSİYONCULAR YTL İÇİN MERKEZ'İN KAPISINI ÇALDI Merkez Bankası Türk Lirası'na dönüşüm operasyonunu büyük ölçüde tamamlarken, YTL'nin itibarının yurtdışına kadar gittiği ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre yerli ve yabancı birçok koleksiyoncu Merkez Bankası'nın kapısını çalarak Yeni Türk Lirası kâğıt ve madeni para talebinde bulunuyor. Dünyanın önde gelen yabancı koleksiyoncuları Merkez'den "Bize bir miktar YTL madeni para göndermeniz mümkün mü?" talebini iletti. Banka yetkilileri gelen taleplerin fazlalığına dikkat çekerek birçok koleksiyoncunun YTL konusunda ısrarcı olduğunu vurguluyor.