Elitaş: Kıyamete kadar devam edemez

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 5 ya da 6 Temmuz tarihine kadar Anayasa uzlaşma Komisyonu'nun net bir raporunu vermesi gerektiğini belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş "Meclis Başkanı da herhalde İçtüzük'te olmayan sadece centilmenlik çerçevesinde bir uzlaşma komisyonu tüm siyasi partilerin eşit olarak temsil edildiği bir uzlaşma komisyonunda yani kıyamete kadar da devem edeceği konusunda bir karar vermez diye tahmin ediyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, "Tunceli'deki kaçırma olayı ve Cizre'de PKK'nın sözde asayiş birimi kurduğuna yönelik görüntüler var. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yaşananları sürecin neresine koymanız lazım" sorusuna Elitaş, "İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı iki konuyla ilgili araştırmalarına devam ediyor. Şu anda görüntülere göre bir yorum yapmak veya farklı bir şekilde bir değerlendirmede bulunmak süreci baltalamak gibi olabilir. Biz süreci AK Parti olarak sonuna kadar devam etmesini, anaların ağlamasını durdurmak için gayret gösteriyoruz. Bu konuyu süreçten rahatsız olan, çözümün Türkiye'de olmasından rahatsız olup Türkiye'nin güven ve istikrarının sağlanmasında kendilerine tehdit gibi gören mihraklar belki bunları tahrik edebilir. Bu ülke içinden de olabilir. PKK'nın içerisinde de süreçten rahatsız olup menfaatleri çelişkiye uğrayan, menfaat kaybına uğradığını düşünen gruplarda var olabilir. Dış destekli ve dışarıya taşeron olarak çalışanlar da bu iş içerisinde olabilir. İlk hareketlerle ilk görüntülerle heyecanla davranıp süreci baltalamak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmemek onlara fırsat vermemek gerekir" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

"BDP'nin 3 ilde yürüyüş yapacağı ifade ediliyor, nasıl değerlendiriyorsunuz? BDP çözüm sürecine ilişkin yasal ve anayasal düzenlemelere geçilmesi gerektiğini söylüyorlar, ne diyorsunuz?" sorusuna Elitaş, "Taşkınlık olmadığı sürece, yasadışı işlere alet olmadığı sürece herkes fikrini TBMM'de, başka yerlerde hür bir şekilde ifade etmeli, en uç fikirler dahi olsa ama bu süreci götüren devlettir. Devlet bu sürecin sonuna kadar gitmesinde, kardeş kanının akmasını durdurmak için kararlıdır. BDP kurallar çerçevesinde bu gösterilerini, mitinglerini ve kendilerine tahsis edilen yerlerde yaparlarsa bir sorun yoktur" dedi.

"ZAMAN GEÇİRMEK İÇİN VAKİT ÖLDÜRMEK İÇİN UZLAŞMA KOMİSYONLARI TOPLANMAZ"

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nın 2 yıla aşkın bir süredir çalıştığına dikkat çeken Elitaş, "Komisyon 2 yılı aşkın süredir bu konuyu hala yapamadıysa siyasi partilerin ev ödevlerini doğru düzgün yapmadıkları anlamına gelebilir. Zaman geçirmek için vakit öldürmek için uzlaşma komisyonları toplanmaz. Hatta siyasi partiler ilahi nihaye Anayasa Uzlaşma Komisyonu olsun gibi bir tavır sergiliyorlar ki bu da bir netice elde etmesine fırsat verecek bir durum değildir" diyerek şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

" Anayasa Uzlaşma Komisyonu 31 Aralık 2012 tarihine kadar kendisine biçtiği süreyi Mart 2013 tarihine kadar revize etti. Nisan 2013 ikinci revize oldu. En son revizesi de bu yasama yılının bitim tarihi ki muhtemelen 5 ya da 6 Temmuz tarihine kadar Anayasa Uzlaşma Komisyonu net bir raporunu sonucunu vermek zorunda aksi halde herhalde Meclis Başkanlığı artık bunu gayri resmi sürekli bir komisyon halinde değerlendirmeyecektir diye ümit ediyoruz.

Bizim tavrımız, biz ifade ettik, ama Meclis Başkanı da herhalde İçtüzük'te olmayan sadece centilmenlik çerçevesinde bir uzlaşma komisyonu tüm siyasi partilerin eşit olarak temsil edildiği bir uzlaşma komisyonunda yani kıyamete kadar da devem edeceği konusunda bir karar vermez diye tahmin ediyorum." ANKA

Anahtar Kelimeler: