Elitaş: Yemin için son tarih 15 Temmuz

AK Parti'li Elitaş: Yemin için son tarih 15 Temmuz yoksa iş işten geçer

Yemin kriziyle ilgili iktidar adına son değerlendirme, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan geldi.
[ ****](https://www.mynet.com/chpden-yemin-karari-110100580306)
Anayasa 84 ve Meclis İç Tüzüğü’nün 138. maddelerini hatırlatan, CHP ve BDP’li vekillere 'yemin edin' çağrısı yapan Elitaş’ın açıklamalarında dikkat çeken iki unsur vardı.
Yemin etmeyen vekillerin Meclis’te misafir dururmunda olduğunu, bir ay içinde 5 birleşime gelmeyen isimlerin vekilliklerinin düşürülebileceğini belirten ve ara seçim ihtimali üzerinde duran Elitaş’ın ilginç saptaması ise, bu senaryoya göre CHP’den sadece iki ismin vekilliklerinin devam edecek olmasıydı: Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal.
Yemin krizi düğümüyle ilgili son değerlendirmeyi, NTV yayınına katılan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yaptı.
Meclis Başkanı seçilen Cemil Çiçek’in ‘uzlaşma’ mesajları verdiği günde, Elitaş, başta CHP olmak üzere yemin etmeyen vekillere çağrıda bulundu. Ara seçimi de gündeme getiren Elitaş’ın açıklamalarında dikkat çeken noktalar şöyle:
91 yıllık TBMM tarihinde ilk kez anamuhalefet Meclis’i boykot ediyor ama Meclis de çalışmalarına devam ediyor. Millet bizlere meseleleri çözmek için yetki verdi. Ancak şu anda anamuhalefet, millete verdiği sözü yerine getirmiyor...
327 AK Parti ve MHP’li vekillerle parlamenotonun yürümesinde engel yok. Anayasa değişikliği ve kanunlar gerçekleştirilebilir. CHP, 'biz olmazsak TBMM çalışmaz' zihniyetini bir kenarıya bırakmak zorunda...
**"276 OYLA VEKİLLİKLER DÜŞER"**
Aksi halde, Anayasanın 84. ve iç tüzüğün 138. maddeleri açık ve net. Bir ay içinde 5 birleşime gelmeyen vekilin vekilliğinin düşürülmesini TBMM Başkanlığı resen takip eder, bunu karma komisyona havale eder, vekil ister komisyonda ister Genel Kurul’da savunmasıını yapar ve 276 oyla vekilliğin düşürülmesine karar verilebilir.
Yemin etmeyen vekiller şu ana kadar iki yoklamaya katılmadılar. Yarın Aden Körfezi’ne asker göndermeyle ilgili Başbakanlık tezkeresi, daha sonra RTÜK üyelerini seçimleri ve ardından da hükümetin güven oylaması olacak. Yemin etmezlerse, bir ay içinde gerçekleşecek bu 5 birleşime gelmemiş olacaklar; CHP’liler bunu iyi değerlendirmeli.
**"DİRENİRLERSE ARA SEÇİM..."**
Eğer CHP direnirse, açıksçası millet iradesine saygıdan dolayı ara seçim konusu da değerlendirilebilir. 11 milyon oy alan anamuhalefet partisi bu oyları yok sayamaz ve bu oylara saygıdan dolayı yarın yemin etmesi gerekir.
**BALBAY VE HABERAL DEVAM!**
İşin enterasan yanı, anayasa 84 ve iç tüzük 138 uygulanırsa, Silivri’deki iki milletvekili mazeretli oldukları için onların vekillikleri düşmüyor. Geriye kalan 133’ün vekilliği düşmüş oluyor.
**"ÇUKURA ATLADI, ÇIKMAK İÇİN UĞRAŞMALI"**
Herkes CHP’yi içine düştüğü çukurdan kurtarmaya çalışıyor ama anahtar CHP’nin genel başkanı, MYK’sı, Parti Meclisi’nde. Bu krizi çözmesi gereken onlar... Her şeyin başı anayasa ve iç tüzük. Orada ne yazıyorsa uygulamak görevimiz. BDP’liler için de bu durum geçerli. Açık ve net söylüyorum; CHP kendisi çukura atladı, çıkmak için de kendisini uğraş vermek zorunda...”
**CHP’DE SON DURUM**
AK Parti’den bu açıklamalar gelirken, CHP MYK’sı şu saatlerde toplantı halinde. Toplantıda yemin kriziyle ilgili yol haritası konuşuluyor. CHP’de konuyla ilgili yarın da Mecli Grubu biraraya gelecek.
Krizin aşılması noktasında TBMM’nin yeni başkanı Cemil Çiçek’in insiyatif almasının ön plana çıktığı, Başbakan Erdoğan’ın 'yemin olmazsa devamsızlık olur, tükürdüklerini yalayacaklar' açıklamalarının rahatsızlık yarattığı ve tüm bu gelişmelerin masaya yatırılacağı kaydedildi.
CHP’li hukukçuların iç tüzük ve anayasa bağlamında inceleme yaptıkları ve yol haritasının bu incelemenin ardından belirleneceği belirtilirken, grup toplantısında yönetimin krizi iyi yönetemediği yönünde eleştirlerin yapılabileceği de kaydedildi.
Krizin ele alınacağı yarınki Parti Meclisi’nde, MYK’da da değişikliğe gidileceği belirtildi.

Anahtar Kelimeler: