Elleri lavanta kokan kadınların bir cennet haline getirdiği yer: Kuyucak köyü

Ülkemizdeki lavanta üretimini sırtlayan Kuyucak Köyü’nün hikayesi pek bilinmez. Kuyucak Köyü, kadınların el ele vermeleri sayesinde bugün bir cennet haline geldi.

Benzerleri yurt dışında var

Lavanta üretim merkezleri, ev sahipliği yaptıkları hoş kokular ve muhteşem manzaralar nedeniyle kısa sürede turizm cenneti haline gelir. Lavanta üretimiyle meşhur Fransa’nın Provans bölgesi bunun en bilindik örneğidir. Isparta’daki Kuyucak köyü, Fransa'dan aşağı kalmamakta kararlı.

45 yıldır lavanta yetiştiriliyor ama…

Yani Kuyucak köyü hak ettiği yere bundan tam 45 yıl önce gelebilirdi. Kuyucak'taki lavanta üretimi, tarlalar boş kalmasın diye lavanta eken kadınlar sayesinde başladı. Ancak bu üretim kaymakam Gürkan Cunda, köyü ziyaret edene kadar hak ettiği ilgiyi görmedi.

Reklam
Reklam

Bir gün kaymakam köyü ziyaret etti

Dönemin kaymakamı Gürkan Cunda bir gün mis kokulu Kuyucak Köyü’nü ziyaret ediyor ve gördüğü lavanta manzarası karşısında çok etkileniyor. Kaymakam Bey bu köyü bütün dünyaya duyurması gerektiğini karar veriyor ve derhal kolları sıvıyor.

Lavanta balı üzerine çalışmalar

Kaymakam Gürkan Cunda, kokusu ve manzarası kadar önemli bir kaynak olan lavanta balı üzerine çalışmalar yapması için Ziraat Mühendisi Ali Sağdaş’ı köye davet ediyor. Verimli geçen çalışmalar sonucunda Kuyucak’ın yıldızı parlamaya başlıyor.

Bütün çalışmalara kadın eli değiyor

Kaymakam Gürkan Cunda ve Ziraat Mühendisi Ali Sağdaş, köyün kadınlarını, muhtarını ve Keçiborlu Yardımlaşma Derneği’ni bir araya getirip “Gelecek Turizmde” projesine başvuru için onları ikna ediyor.

Projeden birincilik geliyor

Projeden gelen birincilik sonucunda Kuyucaklı kadınların yıllardır sessiz sedasız yaptıkları lavanta üretimi hak ettiği desteğe geç de olsa kavuşuyor. Projeden alınan birincilik sonrasında bu küçük köyün çehresi yavaş yavaş değişmeye başlıyor.

“Dünyada her şey kadının eseridir.”

Köydeki kadınlar projeden gelen birinciliğin ardından çeşitli konularda eğitim almaya başlıyorlar. Alınan eğitimler arasında kooperatifçilik, girişimcilik, güzel konuşma ve diksiyon, kırsal turizm etkinlikleri, alan rehberliği, işletmede hijyen, hediyelik eşya tasarımı yer alıyor. “Dünyada her şey kadının eseridir.” diyen Atatürk’ün sözünde olduğu gibi, Kuyucak Köyü kadınların elinde şekilleniyor.

Turizm için hummalı çalışmalar yapıldı

Gelecek turistleri karşılamak için yoğun çalışmalar yapıldı. Köy merkezi restore edildi, evler yenilendi. Bazı kadınlar aldıkları eğitim sonucunda evlerini pansiyona çevirerek konaklama sorununu da çözdü. Köy meydanına yapılan şık restorandan sonra Kuyucak Köyü dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlamak için artık hazırdı!

Kaymakam başka bir ilçeye tayin oluyor ama…

Kuyucak’ın bir turizm merkezi haine gelmesi için çok uğraşan Kaymakam Gürkan Cunda başka bir ilçeye tayin oluyor, ancak arkasında bıraktığı 17 kadın Kuyucak’ı sırtlamaya devam ediyor. Kuyucak, sadece yaz sezonunda değil, bütün yıl boyunca dünyanın her yerinden gelen turistleri ağırlamaya devam ediyor. Değeri geç anlaşılmış bu cennet köşesini en kısa zamanda gidip görmek, kucak kucak lavantayla geri dönmek lazım!

Kaynak:

</amp-ad>
Anahtar Kelimeler: