Elleriniz ve uyku şekliniz neler anlatıyor

Uyurken hepimizin favori yatış pozisyonları vardır. Peki hangisinin neye iyi geldiğini veya ne derece zararlı olduğunu biliyor musunuz?

Uyurken hepimizin favori yatış pozisyonları vardır. Peki hangisinin neye iyi geldiğini veya ne derece zararlı olduğunu biliyor musunuz?

Ortalamayı 8 saat alırsak bir insan ömrünün 3'te 1'ini uyumakla geçiriyor. Bu sebeple uyku gerçekten de çok önemli bir durum. Ortalama ne kadar uyumalıyız? Bunun tam olarak bir cevabı olmasa da, uyurken alacağınız pozisyonun horlamada, cilt buruşmasında veya asit ve reflü azalmasında etkili olduğunu söyleyebiliriz.

İnfografikte hangi uyku pozisyonunu seçmeniz gerektiğine dair ipuçları bulabilirsiniz.

Reklam
Reklam



Bilim adamları insanların uyurken aldıkları pozisyonların onların karakterlerini yansıttıklarını söylüyor. Konu üzerine araştırmalar yapmış Uyku Bilim Merkezi profesörü Chris Idzikowski insanlar arasındaki yaygın uyku pozisyonunu analiz etti ve uyku pozisyonlarının sadece insan sağlığını etkilemekle kalmadığını aynı zamanda insanların kişilik özellikleriyle de ilişkili olduğunu belirtti.


Cenin pozisyonu: Pozisyon: Yan tarafınıza bükülerek aldığınız uyku pozisyonudur. 1000 kişi üzerinde yapılan ankette %41 oranla en yaygın olan uyuma şeklidir.


Karakter: Bu şekilde uyuyan insanlar dışa dönük bir imaj yaratsalar da içlerinde çok hassas ve utangaçtır. İnsanlara alışmaları biraz zaman alabilir ama alıştıktan sonra sıcakkanlı karakterlerini hemen ortaya çıkarırlar.

Sağlık: Sola bükülerek uyumak bazı sağlık problemlerine yol açabilir özellikle yaşamsal organlar olan akciğer, mide ya da karaciğerde. Bu yüzden cenin şeklinde uyuyanlar için uzmanların tavsiyesi sağa doğru bükülerek uyumaktır.


Kütük pozisyonu (Ağaç gövdesi): Pozisyon: Her iki kolun da aşağı doğru pozisyon aldığı yan uyuma şeklidir.

Reklam
Reklam

Karakter: Bu pozisyonda uyumayı tercih eden insanların dışa dönük ve uysal olduğu saptanmıştır. Bu insanların en zayıf noktaları herkese çok kolay güvenmeleridir.


Hasret çekme pozisyonu: Pozisyon: Bu uyku şekli de yana dönük bir pozisyondur ama diğerlerinden farkı iki kolun da öne doğru uzatılmış olmasıdır.


Karakter: Bu şekilde uyuyan insanlar genelde yeni şeylere açık olmakla beraber bir o kadar şüpheci ve eleştirel de olabilirler. Karar almaları uzun sürer ama bir kere de karar verdiler mi hiç bir şey onları fikirlerinden caydıramaz.


Asker pozisyonu: Pozisyon: Sırtüstü uyku pozisyonu olup uyuyan kişinin kolları iki yanda konumlanır.

Karakter: Asker pozisyonunda uyuyan insanlar sessiz ve içine kapanık bir kişiliğe sahiptirler.


Sağlık: Bu şekilde sırtüstü uyumak nefes problemlerine ve horlamaya sebep olabilir özellikle de horlamanız yanınızda uyuyan kişilerin berbat bir gece geçirmesine yol açabilir. Yüzüstü yatmanız hem sizin için hem de yanınızda uyuyan insan için daha huzurlu olabilir.


Serbest düşüş pozisyonu: Pozisyon: Midenin üzerinde, eller başın üstünde ve yastığın etrafında ,başınız da sağ ya da sol yana dönük yatış pozisyonu.

Reklam
Reklam

Karakter: Serbest uyku pozisyonunu tercih eden insanlar dışadönük ve atılgan olurlar. Her ne kadar küstah gözükseler de aslında kendilerine yöneltilen eleştirileri dikkate alırlar.


Sağlık: Serbest düşüş pozisyonunda olduğu gibi uyku sırasında alınan diğer yüzükoyun pozisyonlar sindirim için olumlu etki yaparlar.


Deniz yıldızı pozisyonu: Pozisyon: Sırtüstü ve kollar başın üstünde uyku pozisyonu.

Karakter: Deniz yıldızı şeklinde uyuyanlar iyi bir dinleyici olup dolayısıyla da güvenilir arkadaşdırlar. Ayrıca başkalarına yardım etmekten hoşlanırlar ama ilgi odağı olmak hoşlarına gitmez.


Sağlık: Asker pozisyonunda uyuyanlar gibi denizyıldızı pozisyonunda uyuyanlar da nefes problemi yaşarlar ve uyku esnasında horlarlar. Bu yatış şekli kişilerin daha az dinlenmiş uyanmalarına sebep olur.


Doğal dinlenme biçimimiz olan uyku, bedensel fonksiyonlarımızın en önemlilerinden biri.


Ancak stres, depresyon, amfetamin, antidepresan türü ilaçlar, yüksek ses, açlık, tokluk, ışık, sigara, çay, kahve, zihnin meşgul olması gibi birçok sebep uyku kalitemizi etkiliyor.

Reklam
Reklam

Bu yüzden pek çok sağlık sorununun sebebi uykusuzluk ya da kalitesiz uyku.


ÇAY İÇİN: Bitki çayları yatmadan önce gevşemenize yardımcı olur.


KİTAP OKUYUN: Yoğun bir günün heyecanını yatıştırmak için favori kitabınızı elinize alın.


i-PAD'İNİZİ UZAKTA TUTUN: Teknoloji ürünü cihazlardan gelen mavi ışık gün içinde olanları düşünmenizi sağlar, bu sebepten dolayı uyumadan en az yarım saat önce bu cihazları kapatın.


ATIŞTIRMALIK BİR ŞEYLER ALIN: Bal, süt ve fındık gibi atıştırmalıkların içerisinde olan bileşimler uykuyu tetikler.


GERME EGZERSİZİ YAPIN: Germe ağrılarınızı azalttığı gibi aynı zamanda sizi sakinleştirerek uykuya hazırlar.


MEDİTASYON: Meditasyon zihninizi temizleyerek sizi uykuya meyilli hale getirir.


IŞIKTAN SAKININ: Alarm, cadde lambası, elektronikler- bunların hepsi sizin derin bir uyku uyumanızı engeller. Işık kirliliğini engellemek için bir şeyler ile bunları örtün.


SICAK BİR DUŞ ALIN: Duş kaslarınızın gevşemesine sebep olur, buda uykuya kolay dalmanızı sağlar.


EGZERSİZ: Gün içinde egzersiz ile enerjinizi harcamak, akşam uykuya dalmanızı hızlandıracak.

Reklam
Reklam

AKŞAM YEMEĞİNİZİ ERKEN YİYİN: Yatağa dolu bir mide ile girmek, yatarken sizi rahatsız edecektir, akşam yemeğinizi erken saatlerde ve hafif bir şekilde yiyin.


AKŞAM YEMEĞİNİZİ ERKEN YİYİN: Yatağa dolu bir mide ile girmek, yatarken sizi rahatsız edecektir, akşam yemeğinizi erken saatlerde ve hafif bir şekilde yiyin.


STRESTEN UZAK DURUN: Tedirgin ve kaygılı olmak sizi her zaman uyanık tutar, bütün gün ve gece boyunca stresten uzak durmanın yollarını bulun ve zihninizi temizleyin.


HUZUR VERİCİ BİR KOKU: Lavanta ve çay ağacı yağı huzur verici kokulardır. Yatağınıza ve saçınıza birkaç damla bu kokulardan damlatın.


DOĞRU ISIYI BULUN: Sağlıklı bir uyku uyumak için en uygun sıcaklık 18-22 derece aralığıdır.


YOGA YAPIN: Germe egzersizlerinin yanı sıra yoğa çalışmaları aynı zamanda zihninizin de rahatlamasını sağlar.


UYUKLAMAYIN: Dinlendirmeyen bir uyku sizi gün içinde uyuklamaya sevk eder, fakat bu sadece gece uykunuzun daha da kaçmasına sebep olur.


YENİ BİR YATAK ALIN: Ağrı ve acılar ile uyanıyorsanız, yatağınız yeteri kadar sizi dilendirmiyor olabilir ortalama 8 yılın üzerinde ise yatağınızı değiştirin.


ÖĞLEDEN SONRAKİ KAHVE MOLALARINI BIRAKIN: Kafein herkesi farklı etkiler fakat gece yatakta dönüp duruyorsanız öğlenden sonraki kahve keyfinizi bırakmanın zamanı gelmiş demektir.

Reklam
Reklam

DOĞAL REÇETELER DENEYİN: Birçok insan kediotu ve melatonin gibi takviyelerin doğal, sağlıklı bir uyku için birebir olduğunu söyler.


BİR RUTİNİNİZ OLSUN: Güzel bir uyku uyumak, bedeninizi ve ruhunuzu iyi bir gece uykusuna hazırlamak, dinlenip sakinleşmek için kendinize zaman ayırın. Uyku öncesi ritüeli yapmak için listeden birkaç şey seçin.