Elmadan Üretilen Yapay Kulak Umut Vadediyor!

Yapay organ üretimi üzerinde yapılan çalışmalar gün geçtikçe artıyor ve bu çalışmalar arttıkça maliyetleri düşürmek için yeni yollar aranıyor!

Tek kullanım alanı kurabiyeler değil

Kanadalı bilim insanları Ottowa Üniversitesi’nde yapay organ üzerine yaptıkları çalışmalarda bir elma diliminin üstünde yapay kulak üretmeyi başardılar.

Elmanın üstünde kulak üretmek nasıl mümkün oluyor?

Doçent Doktor Andrew Pelling bu süreci kısaca, “Bitkilerde damar oluşumuna yardım eden ve çevresindeki hücrelerin işgaline açık yapılar bulunuyor. Bunu geliştirebilmek gerçekten zor. Ama bu sorunu oldukça ucuz bir malzeme ile çözdük” şeklinde özetliyor.

Reklam
Reklam

Kanadalı bilim insanları bu kadarla yetinmek niyetinde değil

Elma dilimi kullanarak elde edilen bu başarılı sonuç, araştırmacı ekibi daha fazlası için umutlandırmış durumda. Doçent Doktor Andrew Pelling bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği konusunda bizi aydınlatıyor: “Bir sonraki adım, bu yöntemin daha karmaşık sistemlerde, organ, kemik ya da kaslarda kullanılıp kullanılamayacağını denemek. Bu çok hesaplı malzemeyle, birçok farklı yapıyı geliştirebiliyoruz.”

Bu süreç tam olarak nasıl işliyor?

Bilim adamları elma diliminin üstünde yeni bir kulak yapmak için “iskele yöntemi” adındaki tekniği kullandılar. Gelecekteki çalışmalarda da yol gösterici olacak bu yöntemde, bazı hücreler ayıklanıyor ve geriye kalan selüloz hücre üretiminin yapılacağı iskele olarak kullanılıyor.

Deney sonuçları da umut verici

Elma kulağın fareler üzerinde yapılan testleri devam ediyor. Farelerin bağışıklık sistemleri şu ana kadar çok az tepki göstermiş durumda. Ancak elma kulak için yapılan testler ve deneyler devam ediyor. Yakın bir gelecekte, damaklarımızı şenlendiren tatlar aynı zamanda hastalara da umut olacak gibi görünüyor.

Reklam
Reklam