Embriyo kullanılmadan kök hücre

İzmir (AA)- ABD'deki bir Türk bilim adamının geliştirdiği yöntemle insan embriyosu kullanılmadan kök hücre elde edilebilmesinin yolu açıldı. Çalışmanın, kısırlığın yanı sıra alzheimer, parkinson gibi dejeneratif hastalıkların tedavisine öncülük edeceği bildirildi.

Michigan Eyalet Üniversitesinde asistan profesör olarak görev yapan Dr. Arif Kocabaş'ın insan embriyosu kullanılmadan kök hücre elde edilmesine yönelik araştırması, ABD'nin saygın bilim dergilerinden PNAS'ta (Proceedings of the National Academy of Sciences) yayınlandı.

Reklam
Reklam

Geliştirilen yöntemle insan yumurtasına özgü genleri tanımlayabilmek amacıyla binlerce gen, DNA çip teknolojisi kullanılarak analiz edildi. Araştırmayı yapan ekip, bu şekilde yumurtada işlevi henüz bilinmeyen bin 430 gen dahil olmak üzere 5 bin 331 insan geninin aktif olduğunu saptadı. Bu genlerin bazılarının, kök hücre biyolojisine ilişkin önemli görevlerinin bulunduğu ve kök hücrelerinin sırlarını çözmede ciddi katkı sağlayacağı bildirildi.

Dr. Arif Kocabaş, bu araştırmaların bir başlangıç olduğunu, elde edilen bilgilerin insan embriyosu kullanılmadan kök hücreleri elde etmenin yolunu açabileceğini, bunun da hücre ve doku tedavisi alanında önemli katkı sağlayacağını kaydetti.