"Emdiğim süt burnumdan geldi"

Şarkıcı Rojin, "Kürtçe şarkı söylediğim için anamdan emdiğim süt burnumdan geldi" dedi.

Mmardin'in Midyat İlçesi'nde yerel radyonun canlı yayınına katılan şarkıcı Rojin, "Kürtçe şarkı söylediğim için anamdan emdiğim süt burnumdan geldi" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır gezisini "Güzel bir gelişme" olarak değerlendiren Rojin, bu geziyle birlikte tabuların yıkıldığını söyledi.
TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6'da yaptığı program sırasında bazı kesimlerinin eleştirilerinin hedefi olan şarkıcı Rojin, Mardin'in Midyat İlçesi'nde yerel yayın yapan Star Radyo'ya canlı yayın konuğu olarak katıldı. Rojin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır gezisi, iki dilli yaşam ve son albümü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Hayatını iki dil üzerine kurduğunu belirten Rojin, önceleri müzisyenlerin ana dilde şarkı söylemelerinin hazmedilemediğini belirterek şunları söyledi:
"Önceden müzisyenlerin kendi ana dillerinde şarkı söylemeleri maalesef hazmedilemeyen bir durumdu. Şimdilerde artık bir şeyler değişiyor. Ben Kürtçe dilinde şarkı söylemek için hakikaten anamdan emdiğim süt burnumdan geldi. Mahkeme kapılarında süründüm, dayak yedim ve dayaktan burnum kırıldı, çok eziyet gördüm. 10 gün içerde kaldım. Korktuğum için değil, ben Allah hariç hiç kimseden korkmam. Benim albümüm zaten iki dilli. Hayatımı iki dil üzerine kurmuşum. Ben müzisyenim, siyasete girmiyorum ama her sorun için bir cevabım var, ve bu cevaplarım şarkılarımda gizlidir" dedi.
'ÜLKEDE BİRŞEYLER DEĞİŞİYOR'
Birlikte yaşam kültürüne alışmak gerektiğini savunan Rojin, herkesin birbiriyle konuşarak uzlaşmaya varması talebinde bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır gezininin tabuları yıktığını savunan Rojin, şöyle konuştu:
"Herkes birbiriyle uzlaşmalı, konuşmalı, sorunları konuşarak çözmeli. Her ne kadar 'bilinmeyen dil' diyen mahkemeler varsa da, ülkemizde bir şeyler değişiyor. Buna şahit olmak güzel. Bu güzel şeyleri yaşayacağımızı ummazdık. Değişim var ve bazı tabular yıkılıyor. Hızlı ilerleyen, yavaş ilerleyen adımlar var. Sabırla, metanetle, anlayışla, birbirimizi anlayarak, birlikte yaşama kültürünü yaşatmamız lazım. Ama keşke onca insan ölmeden bazı adımlar atılabilseydi, çok acılar yaşandı."
**KORSANIN JÖNÜNE GEÇİLMELİ**
Yeni albümünün 1.5 ay içinde piyasaya çıkacağını açıklayan Rojin, "Yeni çıkacak albümümde Kürtçe ve Türkçe söylediğim parçalar var. Yani 2 dilli bir albüm. Tıpkı hayatım gibi. Çok güzel bir albüm oldu ama korsan bizi mahvetti. Bu albümü de yok pahasına satacağım. Çünkü CD'lerimiz artık satılmıyor, ya da internetten indirip korsanını yapıyorlar. Bunun önüne geçilmesi gerek. Sonraki albümlerimde Süryanice ve Mıhellemice şarkılar da okumayı istiyorum" diye konuştu.
DHA
Anahtar Kelimeler: