Emek Platformu eyleme hazırlanıyor

ANKARA (İHA) - Emek Platformu adına dönem sözcüsü Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, hükümetin TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nın askıya almaması durumunda eylem başlatacaklarını bildirdi.

Emek Platformu Başkanlar Kurulu Türk-İş Genel Merkezi'nde toplanarak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Türk-İş Genel Başkanı Kılıç'ın yanı sıra, BASK Genel Başkanı Resul Akay, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Birancan Akyıldız, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Sayın katıldı. Emek Platformu adına dönem sözcüsü Kılıç, sosyal güvenlik sisteminin yapısal, finansal ve yönetsel sorunları bulunduğunu, bu sorunların nedenleri konusunda siyasiler dahil olmak üzere tüm kesimlerin mutabık olduğunu söyledi. Ancak sorunların çözümünde hükümetin tüm kesimlerin mutabık kaldığı bu nedenleri ortadan kaldıracak düzenlemelerden ısrarla kaçındığını ifade eden Kılıç, söz konusu kanun tasarısının IMF ve Dünya Bankası dayatmalarıyla TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başladığını kaydetti. Tasarının çalışanların ve emeklilerin haklı istek ve önerilerini dikkate alınmadan hazırlandığını iddia eden Kılıç, "Tasarının tek amacı çalışanların mevcut sistemdeki haklarını geriye götürerek daraltmak, yükümlülüklerini ağırlaştırmak, böylece sistemin açıklarını kapatmaktır. Bu anlayışla yapılan düzenlemeler geçmişte olduğu gibi bugün de sistemin sorunlarını çözmeyecek daha da ağırlaştıracaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Kılıç, resmi kayıtlara göre kayıt dışı istihdamın yüzde 52'ye ulaştığı bir yapıda çalışanların sisteme olan güvenirliklerinin ortadan kaldırılarak aktif-pasif dengesini sağlamanın imkansız olduğunu belirterek, SSK kayıtlarına göre yılda 90 ile 120 gün prim ödeyen mevsimlik işçilerin oranının yüzde 12 civarında olduğunu ifade etti.

Kılıç, günlük yaşamlarını sürdürmek için pazardan artık toplama zorunda bırakılan emekli, dul ve yetimlerin vicdanları sızlatan görüntüleri ortadayken mevcut aylık seviyelerini daha da düşürmeyi öngören düzenlemelerin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"IMF'İN DAYATMALARIYLA ÇIKARILACAK BİR YASAYI KABUL ETMİYORUZ"

"Ülke nüfusunun ve çalışanların büyük bir kısmının yoksul olduğu ve önemli bir bölümünün de açlık sınırının altında yaşadığı düşünülürse, sağlık yardımlarının kapsamını daraltmak kabul edilemez. Emek Platformu Başkanlar Kurulu salt IMF istiyor diye 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen tasarının ivedilikle görüşülmesine karşı çıkmaktadır. Başkanlar Kurulu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nın askıya alınarak, tüm sosyal taraflarla asgari müştereklerde mutabık kalınıp, geniş toplumsal katılımı sağlayacak değişikliklerin yapılmasından sonra tasarının Meclis'te görüşülmesini istiyor."

Reklam
Reklam

Kılıç, Başkanlar Kurulu'nun, tasarıyla ilgili olarak sosyal taraflar arasında asgari müştereklerin sağlanmasını talep ettiğini söyledi. Tasarıdaki düzenlemelerin, sistemin önemli ayağını oluşturan sosyal yardım ve primsiz ödemeler kanun tasarısı taslağı ile birilkte değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kılıç, "Bizler Emek Platformu olarak temsil ettiğimiz kesimlerin sorunlarının çözümü için bu reformu istiyoruz. IMF'in dayatmalarıyla çıkarılacak bir yasayı kabul etmiyoruz" diye konuştu. Kılıç, söz konusu yasa tasarının askıya alınarak sosyal tarafların görüş ve önerileri konusunda mutabakat sağlanarak tekrar Meclis'e gelmesi yönündeki isteklerini Başakan Recep Tayyip Erdoğan, ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na yazılı olarak ilettiklerini belirterek, Bakan Başesgioğlu ile Pazartesi günü yapılacak teknik görüşmenin ardından bir karar alacaklarını açıkladı. Kılıç, taleplerinin dikkate alınmaması durumunda taşra teşkilatını Ankara'ya çağırarak eylem başlatacaklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin hükümetin Tasarı'yı Komisyon'da görüşmeden Genel Kurul'a indirmesi durumunda tepkiniz ne olur şeklindeki sorusu üzerine Kılıç, "Bugünkü tepkimizden daha sert olur. Eylem ilan edilmez, uygulanır. Benim bildiğim sendikacılık budur" dedi. Kılıç, Çalışma Bakanı'nın Tasarıda Emek Platformu'nun istekleri yönünde değişiklik yapılması için çaba göstereceği yönünde açıklamasını hatırlatarak, söz konusu değişikliklerin yapılmaması durumunda Emek Platformu olarak bildiklerini yapacaklarını açıkladı.